Insectenbeet? Zo herken, behandel en vermijd je ze
1. Hommels
Hommels zijn niet agressief en steken enkel als ze zich bedreigd voelen. Ze worden aangetrokken door sterke geuren en lichtkleurige, lila of blauwe voorwerpen. Om te voorkomen dat je gestoken wordt, vermijd je best opvallende parfums, bloemenpatronen en blauwe kledij. Hommels kunnen je namelijk verwarren met echte bloemen.
Toch gestoken?
In tegenstelling tot een bijensteek blijft de angel niet in de huid achter. Een hommelsteek zorgt meestal enkel voor een lokale zwelling en de plek waar je gestoken werd, zal wat rood worden en jeuken. Vaak treden die symptomen pas enkele uren na de steek op. Zo behandel je het:
- Reinig de steek met water en zeep en ontsmet goed.
- Koel de plek af met koud water of een ijskompres om zwelling tegen te gaan.
- Een jeukwerende zalf kan helpen, mocht je last krijgen van de beet.
- Neem een ijsblokje in de mond als je gestoken bent in je mond of keel, en raadpleeg een dokter.
- De steek is niet gevaarlijk, tenzij je allergisch bent. Krijg je een allergische reactie? Contacteer dan meteen een dokter.
Tip! Ken jij het verschil tussen bijen, hommels en wespen? Je leest het hier.
2. Wespen
Wespen zijn over het algemeen niet agressiever dan bijen, maar komen vaker in de buurt van mensen door hun zoektocht naar zoetigheid. Ze komen af op (zoet) eten en kunnen agressief worden van sterk ruikende parfums. Meer tips om wespen op afstand te houden vind je hier.
Je kunt een steek voorkomen door kalm te blijven, niet bruusk te bewegen en niet te slaan wanneer een wesp in de buurt is. Als je een wesp doodslaat, let dan extra op, want er kan een stof vrijkomen dat andere wespen agressiever maakt.
Toch gestoken?
Een wesp laat geen angel achter, maar kan wel meerdere keren steken. Een steek ziet er eerst uit als een klein rood puntje en een paar minuten na de steek begint de huid eromheen ook op te zwellen en ontstaat er een brandend gevoel.
- Reinig de steek met water en zeep en ontsmet goed.
- Gebruik een nat washandje of coldpack om de plek af te koelen.
- Probeer niet te krabben of te wrijven, want dat maakt het alleen maar erger.
- Smeer een zalf voor insectenbeten bij irritatie of leg een natte aspirine op de beet.
- Als je in de mond, neus, hals of op de tong gestoken wordt, contacteer dan meteen een dokter. De zwelling die ontstaat door de steek kan de ademhaling belemmeren.
- Één wespensteek is meestal niet gevaarlijk, tenzij je allergisch bent voor het gif.
- Contacteer een arts als je meerdere steken oploopt, of als je allergisch reageert.
3. Bijen
Bijen zijn vooral in bloemenperken te vinden en komen niet snel op mensen af. Omdat ze niet op zoek gaan naar zoet eten, zie je ze minder rondvliegen aan een terrasje of een barbecue. Een bij zal dan ook alleen steken als ze zich bedreigd voelt.
Toch gestoken?
Een bijensteek herken je aan plotse, stekende pijn en een rode, opgezwollen huid op de plek van de steek. Maar het opvallendste element is natuurlijk de angel. Na een bijensteek blijven de angel en het gifapparaat achter in de huid en kan er dus nog steeds gif verspreid worden. Het is daarom belangrijk om erg voorzichtig de angel te verwijderen.
- Schraap de angel weg met je vingernagel of de botte kant van een mes. Gebruik geen pincet, hierdoor zou de gifklier open kunnen gaan en nog meer gif verspreiden.
- Reinig de steek met water en zeep en ontsmet goed.
- Gebruik een nat washandje of coldpack om de plek af te koelen.
- Gebruik zo nodig een zalf tegen insectenbeten of leg een natte aspirine op de beet.
- Ga naar een arts als de steekplaats erg dik wordt, of als je allergisch reageert.
4. Mieren
Mieren zijn van nature niet agressief, maar als ze zich in het nauw gedreven voelen kunnen ze bijten. Een enkele steek van ‘onze’ inheemse mieren is relatief onschadelijk en meestal niet zo pijnlijk. Bij verschillende beten kunnen wél gezondheidscomplicaties optreden. Last van vliegende mieren? Wij weten wat te doen!
Toch gebeten?
Wanneer mieren bijten, spuiten ze gif in je huid, wat een jeukend of branderig rood bultje kan veroorzaken. Zo verzorg je de beet:
- Ontsmet je wondje met een desinfecterend middel.
- Probeer zo weinig mogelijk te krabben.
- Een zalf voor instectenbeten kan helpen indien nodig, maar als je komkommer, aloë vera of honing in huis hebt, kun je een brandende mierenbeet ook zo verzachten.
- Ga naar de dokter als je een allergische reactie krijgt, zeker in het geval van ademhalingsklachten.
5. Muggen
Muggen worden aangetrokken door warmte en beweging. Ze zullen dan ook geneigd zijn om iemand te steken die ligt te woelen in zijn/haar slaap. Ook mensen die ’s nachts zweten of het te warm hebben, hebben meer kans op een muggenbeet. Basilicum, citroengras en citrusgeuren zouden je moeilijker detecteerbaar maken voor muggen. Hier vind je nog meer tips om muggen op afstand te houden.
Toch gestoken?
Een muggenbeet herken je door de jeukende bult die ontstaat op je huid. Afhankelijk van hoe je huid reageert, kan er ook een blaasje of een soort blaar ontstaan op de plek van de beet. Ook als de zwelling vermindert, kan de jeuk nog een tijdje aanhouden. Zo zorg je ervoor dat het optimaal geneest:
- Reinig en ontsmet de steek zodat het wondje schoon blijft.
- IJsblokjes of een koude natte doek op de beet kalmeert.
- Niet krabben, want dat vergroot de zwelling en zorgt voor jeuk.
- Insectenzalf, Vicks of aloë vera verzacht de jeuk. Die laatste is ook goed voor zonnebrand.
- Geen zalfjes in huis? Heel wat huismiddeltjes, zoals bicarbonaat, tandpasta, honing, (appelcider)azijn, banaan of een warme lepel kunnen helpen.
- Een allergische reactie is mogelijk, maar niet gevaarlijk. Gebruik een product met antihistaminica om de klachten te verlichten.
6. Teken
Teken kunnen verantwoordelijk zijn voor de overdracht van virussen en bacteriën die ziekten bij de mens veroorzaken. Een van de bekendste is de ziekte van Lyme, maar ook tekenencefalitis is een gevaarlijk kwaaltje. Teken zitten vooral in hoge grassen en in bossen, dus daar is het opletten geblazen. Bedek je huid, zoals je enkels, daarom altijd zo goed mogelijk. Breng insectenspray aan op de onbedekte delen van je huid en check je lichaam van top tot teen na elk buitenmomentje. Een tekenbeet is lastig, maar voel je vaak niet.
Toch gestoken?
Een teek herken je als een klein, zwart puntje dat vaak vastzit aan je huid om bloed te zuigen. Ze zijn heel klein, maar wanneer ze zich hebben volgezogen, zwellen ze op waardoor je ze makkelijker spot. Zo verwijder je een teek:
- Zit de teek nog niet vast op je huid? Gebruik dan een kleefpleister of een stuk tape om de teek te verwijderen.
- Als de teek al vastzit op je huid, gebruik dan een geschikte tekenverwijderaar (o.a. te koop bij de apotheek).
- Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid beet. Het is belangrijk dat de teek volledig uit je lichaam wordt gehaald. Dat doe je best met een opwaartse trekbeweging. Draai de teek niet! Anders kunnen er restjes van de mond in je huid blijven steken.
- Knijp een teek zeker niet plat. Zo kan hij de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, doorgeven door te braken.
- Breng niets van zalf, olie of alcohol op de teek aan voor je ze eruit haalt. Ook dan spuwt de teek haar maaginhoud in je bloed.
- Na het verwijderen ontsmet je het plekje met desinfecteermiddel.
Meer tips om tekenbeten te herkennen en te voorkomen vind je hier.
7. Dazen
Dazen zijn venijnige insecten die pijnlijke beten achterlaten, omdat ze met vlijmscherpe tandjes in je huid snijden. Een dazenbeet voelt meestal stekend aan, en bij sommigen kan dit zelfs een allergische reactie uitlokken. Een daas komt af op donkere kleuren en vliegt meestal in de buurt van water. Bedek je huid goed met lichtgekleurde kleding en smeer of spray een anti-insectenmiddel om ze te weren.
Meer tips om dazenbeten te voorkomen lees je hier.
Toch gestoken?
Naast het pijnlijke en stekende gevoel dat je krijgt na een dazenbeet ontstaat er ook een schijfvormige zwelling op de plek waar je gebeten bent. Soms kan het ook een allergische reactie uitlokken waardoor je ontstekingen, huiduitslag en een algemeen ziek gevoel kunt krijgen. Je behandelt het dus maar best goed:
- Reinig en desinfecteer het wondje. Dazen kunnen namelijk bacteriën overbrengen.
- Verzacht de pijn en de jeuk met een koele, natte doek.
- Hou de wonde schoon tot ze genezen is. Dat is belangrijk om ontstekingen te voorkomen.
- Krab niet, want dat verlengt de genezingsduur en vergroot de kans op infectie.
- Nemen de klachten na enkele dagen niet af, ontstaan er gele korstjes rond de wond of krijg je een allergische reactie? Aarzel dan niet om je huisarts te raadplegen.
Bronnen: antigifcentrum.be, rodekruis.be, natuurpunt.be, allesoverallergie.nl
Meer praktische zomertips:
- Waarom beginnen muggenbeten te jeuken? En dit kun je eraan doen!
- Zonnecrème over make-up aanbrengen? Dat doe je zo!
- Goeie vraag: wat is het verschil tussen een zonnesteek en een zonneslag?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!