Vraag aan de diëtiste: welk brood is het gezondst?
De vraag van een lezeres luidt: "Ik bak al jarenlang zelf brood en zou dat graag blijven doen. Nu heb ik pas gehoord dat ik aanleg heb voor diabetes type 2 en best een beetje zou opletten met suikers en met koolhydraten in het algemeen. Welk soort brood is dan het gezondste voor mij?"
Onlangs vroeg een lezeres zich af: “Ik bak al jarenlang zelf brood en zou dat graag blijven doen. Nu heb ik pas gehoord dat ik aanleg heb voor diabetes type 2 en best een beetje zou opletten met suikers en koolhydraten. Welk soort brood is dan het gezondste voor mij?”
Antwoord
“In de basisbereiding van gistdeeg voor brood hoeft geen suiker. Wit brood wordt gemaakt van geraffineerd wit meel. Geraffineerd meel wordt sneller in je bloed opgenomen, dus is het slimmer om voor volle granen te gaan.”
Recept voor een wit brood van 850 g:
- 500 g bloem
- 5 g zout
- 15 g gist
- 3 dl vloeistof
- boter of margarine om bakvormen in te vetten.
Wil je een voltarwebrood maken? Dan heb je dit nodig:
- 500 g voltarwemeel
- 15 g gist
- 3 dl water of yoghurt
- 5 g zout
- boter of margarine om bakvormen in te vetten.
Roggebrood zonder suiker voor een diabeet
“Omdat vezels een belangrijke positieve rol spelen als je diabetes hebt, (ze doen je bloedsuikerspiegel dalen) is dit recept voor roggebrood zonder suiker een aanrader”:
- 350 g voltarwemeel
- 150 g roggemeel
- 5 g zout
- 20 g gist
- 3 dl water of karnemelk of yoghurt
- boter of margarine om bakvormen in te vetten.
In dit recept kun je het roggemeel ook veranderen in 150 g havermout.
Hoe maak je het?
- stort de bloem met het zout op het werkvlak en maak, er een kuiltje in
- los de gist op in de vloeistof en giet in het kuiltje
- meng in het kuiltje de gist met wat bloem tot er een vloeibaar deegje ontstaat
- laat dit 5 minuten rijzen
- werk dan de rest van de bloem en het vocht langzaam door het deeg
- kneed de massa tot een soepel deeg
- bestuif het deeg met wat bloem en dek af met een vochtige doek
- laat op kamertemperatuur rijzen tot het volume verdubbeld is
- kneed het deeg in de gewenste vorm en leg het in een ingeboterd bakblik
- laat het nog eens rijzen tot het deeg veerkrachtig is
- bestrijk het deeg met wat water en bak 35 minuten in een oven van 225 °C
“Als je echt koolhydraten moet tellen, kun je best je brood afwegen. Sneetjes kunnen groter of kleiner uitvallen, maar zo weet je tenminste hoeveel koolhydraten er in je portie zitten.”
Met dank aan Christa De Geest – diëtiste.
Feest van het Brood
Pssssst, wist je trouwens dat er zoiets bestond als ‘Feest van het Brood‘? Op 24 september willen Marc en Lutgart van BroodNodig zoveel mogelijk mensen van verschillende nationaliteiten samenbrengen om aan een grote, lange tafel te smullen van hun akkerbrood. Zij hebben maar liefst 10 ha graan gezaaid, en willen hun allereerste oogstfeest graag met jou vieren!
Wij zullen aanwezig zijn, jij ook? Meer informatie vind je hier!