Vrouw met een missie: Ann Dobbelaer wil mama’s informeren dat er een vaccin tegen windpokken bestaat
Voor Ann stond vorig jaar het leven stil. Op 18 april kreeg haar dochtertje van 2,5 windpokken, vijf dagen later was ze er niet meer. Dat je je daartegen kunt laten inenten, wist Ann niet.
Woensdagavond 18 april 2012. De familie Roegiers zit aan tafel. Om te voorkomen dat ze met haar spaghetti kliedert, trekt papa Rodney het truitje van zijn dochtertje Eline (2,5) uit. “Kijk, ze heeft overal rode vlekjes”, zegt hij tegen zijn vrouw. Windpokken, constateert mama Ann Dobbelaer (38), en ze maakt nog snel een afspraak bij de kinderarts. Vijf dagen later moet ze een begrafenis regelen: Eline is overleden. De nachtmerrie van elke ouder. En extra wrang als je weet dat er tegen windpokken al jaren een vaccin bestaat.
Haar dochtertje is er niet meer, maar Ann wil koste wat kost voorkomen dat andere ouders door de hel moeten waar zij en haar man Rodney doorheen zijn gegaan. Dus richtte zij samen met lotgenoten de vzw ESTW op: Elines Strijd Tegen Windpokken. “We vechten vooral tegen het onschuldige imago van windpokken”, zegt Ann. “De meeste mensen
gaan er nog altijd van uit dat het een ongevaarlijke kinderziekte is. Dat klopt niet: één kind op de twintig krijgt te maken met complicaties. En die hebben soms een dodelijke afloop, zoals bij Eline.”
"Het nieuws van haar overlijden sloeg overal in als een bom. Wat zeker bijdroeg tot die
algehele verbijstering, was de oorzaak van haar overlijden. Windpokken. Of waterpokken,
zoals het soms ook genoemd wordt. Wie beseft in hemelsnaam dat je daaraan kunt doodgaan? Ik wist dat in elk geval niet. Ook niet dat ik mijn kinderen had kunnen laten inenten. Ze hebben alle mogelijke vaccinaties gehad, maar deze niet. Het vaccin is nauwelijks bekend. Slechts een paar procent van de kinderen in Vlaanderen wordt ingeënt.”
"In de Verenigde Staten, Australië en Duitsland worden kinderen al jarenlang ingeënt tegen windpokken. Wij ijveren met onze vzw dan ook voor een opname in het vaccinatieschema van Kind en Gezin.”
“We hebben een flyer gemaakt, die verdeeld wordt via basisscholen en sinds kort ook in de groene doos zit die je krijgt als je kind één jaar oud is. Daarnaast hebben we een website ontwikkeld met antwoorden op al je vragen. Wat zijn windpokken precies, wat zijn de risico’s, hoe zit het met het vaccin, maar ook: waarop moet je letten als je kind al windpokken heeft of als je liever niet laat inenten? Binnenkort plannen we onze eerste infoavond. En in maart volgend jaar willen we met de vzw een nationale week van de windpokken organiseren in Vlaanderen. We zijn goed bezig, vind ik.”
Meer info?
Op www.estwvzw.be vind je getuigenissen en achtergrondinfo over windpokken, en alles over de activiteiten van de vzw.