Vulvodynie of pijn tijdens het vrijen: kun je er iets aan doen?
Één op de tien vrouwen heeft pijn tijdens seks. Vulvodynie, een mogelijke oorzaak, is een frequent miskend probleem. Wat is vulvodynie eigenlijk? Hoe herken je het en wat kun je eraan doen?
Wat is vulvodynie?
Vulvodynie is de medische term voor pijn aan de vulva. Dit is het gebied aan de opening van de vagina, de twee binnenste en buitenste schaamlippen en de clitoris. Het is een chronische aandoening, waarbij vrouwen een branderige of stekende pijn voelen. Elke aanraking, druk, wrijving of poging tot seksueel contact kan die pijn veroorzaken.
Wat zijn de symptomen?
Het voornaamste symptoom van vulvodynie is pijn. De pijnklachten worden vaak als brandend, schraal en stekend omschreven, maar ook een drukkend, prikkend of jeukend gevoel is mogelijk.
De klachten kunnen voorkomen bij elke activiteit waarbij de schaamstreek wordt aangeraakt:
- vrijen of seksuele activiteit
- inbrengen van een tampon
- dragen van spannende kledij
- paardrijden of fietsen
- lang zitten
Sommige vrouwen blijven ondanks de pijn toch doorzetten met de seksuele activiteit, waardoor de huid van de vulva overgevoelig wordt.
Vulvodynie is niet hetzelfde als vaginisme, al is het er vaak wel een oorzaak van. Door de pijn zijn de bekkenbodemspieren immers vaak overmatig aangespannen. Ongeveer 90% van de patiënten met vulvodynie heeft ook vaginisme.
Wat is de oorzaak van vulvodynie?
Artsen ontdekten nog geen duidelijke lichamelijke oorzaak voor vulvodynie. Er is dus nog geen aanwijsbare neurologische, anatomische of infectieuze aandoening die de pijnklachten doet ontstaan.
Toch zou er een mogelijk verband kunnen zijn met onder andere:
- hormonale disbalans
- littekenweefsel
- infecties in het verleden
- doorbloeding in of naar het klein bekken
- gebrek aan vitaminen en mineralen
- trauma in het verleden
- menopauze
- irritatie van de zenuwen naar de vulva
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Een gynaecoloog of arts met ervaring kan de diagnose stellen na een onderzoek. Zo wordt er eerst nagegaan of er een (lichamelijke) oorzaak is die de pijn kan veroorzaken. De arts zal ook de pijnlijke plekjes lokaliseren door met een wattenstaafje voorzichtig een aantal punten aan te stippen. Pas als er geen andere oorzaak te vinden is, kan de diagnose van vulvodynie worden gesteld.
Hoe wordt vulvodynie behandeld?
Vulvodynie wordt het best multidisciplinair behandeld:
- De gynaecoloog kan medicatie voorschrijven, zoals antidepressiva of anti-epileptica. Dat lijkt misschien vreemd, maar een kleine dosis werkt vaak goed op pijnprikkels. Lokaal kan ook een verdovende crème soelaas bieden.
- Een seksuoloog werkt, eventueel samen met de partner, aan de angst of stress die met vulvodynie gepaard gaat.
- Vaak zal de patiënt ook baat hebben bij een kinesist die werkt op de bekkenbodem om de spieren te ontspannen.
- In ernstige gevallen is een operatie mogelijk. Daarbij wordt een stukje slijmvlies aan de ingangszone van de vulva weggehaald. Voor sommige vrouwen is dit de meest succesvolle behandeling.
Kan vulvodynie genezen?
De meerderheid van de patiënten heeft geen last meer na een behandeling. Soms haalt de behandeling niet alle pijn weg, maar is er wel weer sprake van seksuele tevredenheid.
Ga in gesprek met je arts of gynaecoloog als je twijfelt of vragen hebt. Klachten negeren kan je veel onnodige stress geven.
Bronnen: cm.be, degynaecoloog.nl, balance.gent
Deze artikels interesseren je vast ook:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!