Wat bij afwijkende waarden in een bloedonderzoek?
In een bloedonderzoek kan heel wat worden gecontroleerd, maar wat bij afwijkende waarden? We vroegen het aan de huisarts.
Wanneer is een bloedonderzoek nuttig?
Huisarts Anouk Buelens-Terryn: “Er wordt dikwijls te veel waarde gehecht aan een bloedonderzoek. Sommigen zien het als een volledige check-up, maar dat klopt niet helemaal. Enerzijds omdat je niet alles in het bloed kunt zien, anderzijds omdat een bloedonderzoek pas nuttig of relevant is in bepaalde situaties.”
Waar vind je het resultaat?
Na de bloedafname bij de arts, wordt je staal naar het laboratorium gestuurd. Daar wordt je bloed geanalyseerd. Je arts ontvangt de resultaten, maar ze komen ook te staan op cozo.be, het online patiëntenplatform. Hoe dan ook is het slim om je dokter om uitleg te vragen, zeker als je geen of weinig kennis van zaken hebt. Die kan eventuele afwijkende resultaten bekijken en verduidelijken.
Dr. Anouk Buelens-Terryn: “Om onnodige ongerustheid te vermijden, raad ik af om ’s avonds je bloedresultaten online te bekijken als je pas de volgende dag naar je huisarts kunt bellen. Een dokter van wacht kan je dikwijls niet echt verder helpen met een resultaat waarvoor hij of zij zelf niet de aanvraag heeft gedaan. Bovendien heeft deze arts geen goed beeld van jou als patiënt of van jouw dossier, wat een goede bespreking moeilijk maakt.”
Wat bij afwijkende waarden in een bloedonderzoek?
Je bloedresultaten worden vergeleken met referentiewaarden. Eventuele afwijkende resultaten worden dikwijls aangegeven met plusjes of minnetjes of staan in het rood gekleurd. Goed om te weten: referentiewaarden kunnen verschillen van labo tot labo. Leg ze dus niet zomaar naast elkaar, maar laat je altijd begeleiden.
Of een lichte afwijking van de referentiewaarden een probleem is, hangt sterk af van de waarde die wordt onderzocht. Bij sommige bloedanalyses zijn de cijfers na de komma erg belangrijk, terwijl die bij andere minder relevant zijn. De evolutie van waardes is daarom heel belangrijk in het opvolgen van behandelingen of klachten. Dr. Buelens-Terryn: “Soms zijn verhoogde waardes dan wél goed. Iemand met suikerziekte zal bijvoorbeeld een hogere suikerwaarde hebben, maar als die fors gedaald is ten opzichte van de vorige keer, is de evolutie positief, ook al is de waarde op zich te hoog.”
Bloedresultaten interpreteren is heel persoonlijk: wat voor de ene licht verhoogd en verwaarloosbaar is, kan voor de andere alarmerend zijn.
Dr. Buelens-Terryn
Aandacht voor mentale gezondheid
Een bloedonderzoek richt zich op het lichamelijke functioneren, maar zegt natuurlijk niets over je mentale welbevinden. Dr. Anouk Buelens-Terryn: “Soms moet je dus verder kijken dan een bloedonderzoek. In het geval van vermoeidheid kan het probleem ook van psychische aard zijn. Veel stress op het werk kan bijvoorbeeld zijn tol eisen op je mentale gezondheid, daar hoeft geen bloedonderzoek voor worden uitgevoerd. Voel je je niet goed in je vel? Weet dan dat je huisarts altijd een luisterend oor biedt en samen met jou op zoek wil gaan naar de beste oplossing of behandeling.”
Uit: Libelle 22/2024 – Met dank aan huisarts dr. Anouk Buelens-Terryn
Lees ook:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!