Waarom is afvallen zo moeilijk voor 50-plussers?
Het zal de meeste vijftigplussers bekend in de oren klinken: hoe ouder je wordt, hoe moeilijker je die extra kilo’s kwijtraakt. Voor veel vrouwen lijken ouder worden en aankomen hand in hand te gaan. Maar hoe komt dat nu eigenlijk?
Tal van redenen
Wanneer je gewicht toeneemt, wordt er vaak al snel naar je eetgewoonten gewezen. Voor 50-plussers zijn er nochtans genoeg andere redenen die bijdragen tot een gewichtstoename:
- Een daling van hormonen tijdens de overgang en een minder actieve levensstijl zijn zo’n leeftijdsspecifieke factoren.
- Daarnaast veroorzaken extra verantwoordelijkheden meer stressย en mindere slaapkwaliteit, wat de focus op een gezond gewicht doet afwijken.
Metabolisme daalt
Maar de belangrijkste reden voor deze leeftijdsspecifieke gewichtstoename is de afname van spiermassa naarmate je ouder wordt. De hoeveelheid spiermassa bepaalt de werking van onze stofwisseling: hoe minder spiermassa, hoe trager de stofwisseling van het lichaam, waardoor vetten minder snel verbrand worden.
Al vanaf je dertigste neemt je spiermassa afย en dit gebeurt in een versneld tempo na je veertigste.ย ย Tenzij je actief aan de slag gaat om je spiermassa te behouden, heeft je lichaam op latere leeftijd dus minder calorieรซn nodig, vertraagt je metabolisme en wordt de verloren spiermassa omgezet in vet.
Wat doe je eraan?
Om een gewichtstoename te voorkomen, doe je best dit:
- Minder eten,
- regelmatig bewegen,
- krachttrainingย om je spiermassa in stand te houden. Dit kan door minstens tweemaal per week te sporten met gewichtjes. Bouw de intensiteit ervan langzaam op.
Bron: libelle.nl – Beeld: Shutterstock