Waarom lijken mannen sneller af te vallen dan vrouwen?
Wie ooit samen met een mannelijke partner, broer of vriend aan het diΓ«ten ging, heeft het aan den lijve ondervonden: mannen lijken sneller af te vallen dan vrouwen. Terwijl je als vrouw soms zit te zwoegen om enkele kiloβs kwijt te spelen, vliegen ze er bij mannen gezwind af. Maar verliezen mannen effectief sneller gewicht dan vrouwen?
Meer spieren
Dat mannen een andere lichaamsbouw hebben, valt niet te ontkennen. Ze hebben van nature meer spiermassa dan vrouwen, en maken bovendien makkelijker spiermassa aan. Daardoor hebben mannen van nature een hogere stofwisseling. Spieren verbruiken namelijk meer calorieΓ«n dan vet, waardoor een man dagelijks meer calorieΓ«n verbruikt. Dat zorgt er ook voor dat mannen sneller afvallen, zelfs al consumeren ze meer calorieΓ«n dan een vrouw met hetzelfde gewicht.
Erg gespierde vrouwen zullen bijgevolg ook een sneller metabolisme hebben in vergelijking met een gemiddelde vrouw, en dagelijks meer calorieΓ«n verbranden.
Een andere vetverdeling
Al vanaf de pubertijd hebben vrouwen een hoger vetpercentage dan mannen. Maar het vet wordt over het algemeen op een andere locatie en meer verspreid opgeslagen. Terwijl vrouwen vooral op de heupen, billen en bips extra vetreserves opbouwen, is dat bij mannen eerder in de buikstreek. Dat wil zeggen dat mannen vaker meer visceraal vet hebben, het ongezonde vet tussen de organen.
Omdat bij mannen het extra gewicht dus vooral rond de middel en buik zit, zijn er voor hen verhoogde gezondheidsrisicoβs. Zo hebben ze daardoor sneller kans op hart- en vaatziekten, diabetes en een hogere LDL, de zogenaamde βslechteβ cholesterolwaarde. Als mannen diΓ«ten is het dus ook belangrijker om sneller (ongezond) vet te verliezen. En dat voelt een lichaam maar al te goed aan. Niet alleen wil het sneller van het visceraal vet af, het valt ook sneller op omdat het meer gegroepeerd zit.
Heeft het nog zin om je BMI te berekenen? Lees hier waarom je buikomtrek een betere maatstaf is.
Meer vet is niet altijd een probleem
Het is belangrijk te onthouden dat het hoger vetpercentage van vrouwen niet noodzakelijk ongezond is.
Onder invloed van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron, krijgen vrouwen tijdens de vruchtbare periode meer vetopslag in de onderste lichaamshelft. De βstevigeβ heupen en billen zijn dan ook nodig bij zwangerschap en bevalling, en zouden daarnaast zelfs enkele gezondheidsvoordelen opleveren.
Onderzoek toont aan dat vet op de heupen en billen namelijk zorgt voor betere cholesterolwaarden Γ©n minder kans op hart- en vaatziekten. Laat die zorgen over je vrouwelijk peerfiguur dus maar varen, want je volle heupen bieden best wat voordelen!
Hoe kun je een gezond gewicht bereiken?
Ook al is een vrouwenlichaam βbeterβ in vetopslag, als het gaat om visceraal vet kunnen vrouwen het vaak ook makkelijker kwijtraken. Het zijn vooral de zones op en rond de heupen en billen die de meeste frustratie opwekken. Maar omdat dit vet (meestal) niet ongezond is, ziet je lichaam daar niet zoβn probleem in. Hoewel afvallen voor mensen met veel buikvet uiteraard wΓ©l gezondheidsvoordelen heeft, is het dus niet altijd het beste of belangrijkste doel.
Wil je streven naar een gezond gewicht, focus dan op twee dingen: een gezonde levensstijl Γ©n meer spiermassa.
1. Een gezonde levensstijl
We moeten er misschien aan wennen om het cijfer op de weegschaal los te laten, maar een gezonde levensstijl is veel belangrijker. Elke dag minstens 30 minuten beweging (bijvoorbeeld wandelen of fietsen) kan volgens experts al een groot verschil maken, zeker bij de opslag van vet in de buikzone.
Daarnaast kies je best dagelijks voor een gevarieerde voeding, zoals aanbevolen in de voedingsdriehoek:
- de helft van je voeding vullen met βgezondeβ koolhydraten: dat komt neer op 250 tot 400 gram groenten, fruit, aardappelen, peulvruchten, volle granen of melk
- een derde van je voeding gezonde vetten opnemen: dat is zoβn 60 tot 70 gram uit bijvoorbeeld olijfolie, noten of vis
- kiezen voor voldoende eiwitten (proteΓ―nen): je hebt zoβn 50 tot 80 gram nodig voor een goede spieropbouw, te vinden in bijvoorbeeld vlees, vis, eieren, zuivel of peulvruchten
- voldoende vezels eten: minstens 25g per dag via groenten en volle granen
- vermijden van bewerkt voedsel of suiker, de minder gezonde koolhydraten: liefst niet meer dan 25g per dag (vergelijkbaar met een groot glas fruitsap of frisdrank).
Welke koolhydraten zijn gezond, en welke eerder te vermijden?
2. Meer spiermassa opbouwen
Daarnaast plan je best ook zoβn drie keer per week krachttraining in om je spieren te verstevigen. Dit kun je door te trainen met gewichtjes (of waterflessen), of spierverstevigende oefeningen te doen waarbij je je eigen lichaam als gewicht gebruikt zoals planken.
Als je meer spiermassa hebt opgebouwd, zal je lichaam in rust meer calorieΓ«n verbranden Γ©n ben je gewapend tegen heel wat ouderdomskwaaltjes. Het zorgt ervoor dat je minder kans hebt op hart- en vaatziekten, een stabielere bloedsuiker krijgt en minder kans loopt om te vallen.
Ga meteen aan de slag met de toegankelijke spierverstevigende oefeningen van Libelleβs Fitplan!
Bronnen: healthline.com, health.harvard.edu, webmed.com, gezondleven.be, diabetesfonds.nl
Meer tips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!