Waarom verzinnen we zoveel smoesjes?
Verscheurde de hond vroeger je huiswerk meer dan eens? Ben jij weleens te laat omdat er een familie ganzen de weg overstak? Waarschijnlijk wel, want elke dag verzinnen we gemiddeld zo’n twee smoesjes. Maar wáárom eigenlijk?
Een leugentje om bestwil
Vergis je niet: een smoesje klinkt misschien onschuldig, maar het is en blijft een leugen. Sommige mensen vertellen verhalen die van begin tot einde verzonnen zijn, anderen overdrijven of verzwijgen net de waarheid. En nog anderen bedenken een leugentje om bestwil. Maar het verzinnen van smoesjes, dat doen we het vaakst. Waarom?
- Om ergens onderuit te komen (‘Juf, de hond heeft mijn huiswerk opgegeten’ om toch maar geen straf te krijgen)
- Om ergens niet over te moeten praten (want je wilt niemand ongerust maken)
- Om je er zelf, of iemand anders, beter uit te laten komen (‘Wat zit je haar leuk’, want de bruid wil je een goed gevoel geven op haar grote dag, toch?)
Wie ‘liegt’ het vaakst?
Terwijl vrouwen een smoesje uit hun mouw schudden om sympathiek(er) over te komen, doen mannen het veel vaker uit eigenbelang. Kinderen willen dan weer iets gedaan krijgen of proberen met een leugentje om bestwil onder een straf uit te komen. Maar het zijn de adolescenten die doorgaans het vaakst liegen. Simpelweg om indruk te maken op hun vrienden, hun eerste lief… Kort samengevat: iederéén vertelt weleens een smoesje. Toch tot je 65ste, want vanaf die leeftijd doen we het nog maar zelden.
Minder gedoe
Liegen is niet oké, maar dat betekent niet dat een smoesje zo nu en dan niet mag. Meer nog: het kan relaties net sterker maken. Wedden dat je buurvrouw je sympathiek(er) gaat vinden als je haar een complimentje geeft over haar nieuwe coupe? Mocht je haar zeggen dat je de kleur ronduit lelijk vindt, dan krijg je een heel ander verhaal. Als je een smoesje vertelt om iemand niét te beledigen of juist te plezieren, dan kan het meestal geen kwaad.
Maar een leugentje om bestwil heeft altijd een keerzijde, want wat als je betrapt wordt op een smoes? Dan voelt de ander zich bedrogen en kan er een flinke deuk in het vertrouwen komen.
Een goede smoes
Wil je niet door de mand vallen? Een goede smoes verzinnen is hard werken. Je moet aardig kunnen acteren, overtuigend genoeg zijn en je leugentje zelf gaan geloven. Het belangrijkste is misschien wel dat je je eigen smoes niet vergeet. Als mensen je er later naar vragen, moet je natuurlijk wel een geloofwaardig antwoord klaar hebben.
Gebeten door een eend
Dat je wekker niet is afgegaan of dat je telefoon in het toilet is gevallen, klinkt nog geloofwaardig. Maar sommige mensen gaan zo ver in het verzinnen van een smoes… De vacaturesite Careerbuilding sprokkelde de grappigste!
- ‘Ik heb posttraumatische stress opgelopen van een spin in mijn huis.’
- ‘Mijn vingers zaten klem in een bowlingbal.’
- ‘Ik ben gebeten door een eend.’
- ‘Ik moest naar de begrafenis van het huisdier van mijn neef, omdat ik lijkdrager was.’
- ‘De ozon in de lucht heeft de banden van mijn auto platgedrukt.’
Bronnen: Algemeen Dagblad en HLN
Lees ook:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!