Waarom we zo moe worden van telefoons en tablets
29 sep 2017
Nood aan wat digitale rust? Aan dagen zonder meldingen, likes en mailberichten? Je bent niet alleen. Steeds meer mensen lassen een digivrije periode in, en maken binnen het gezin afspraken over het gebruik van schermen. Ook werknemers zijn op zoek naar een evenwicht. Want echt, het maakt ons moe en wel hierom:
3x daarom maakt de digitale wereld ons zo moe:
- Door internet en sociale media worden we meer dan ooit overspoeld met feiten, halve waarheden en weetjes. Dat maakt dat we eigenlijk voortdurend moeten filteren tussen wat we wรฉl en niet willen onthouden.
- Bovendien doen we vandaag allemaal zoveel meer zรฉlf. Een vliegtuigticket reserveren, een tramkaartje kopen, een abonnement verlengen, een studiebeurs aanvragen: vroeger werden we daarvoor geholpen door iemand aan het loket. Nu regelen we dat allemaal zelf snel en tussendoor, maar het vreet wel degelijk aan onze tijd.
- Zeker sinds de opkomst van de smartphone doen we alles liefst tegelijk: tijdens het koken bestellen we iets online, WhatsAppen we en checken we wie we een gelukkige verjaardag moeten wensen op Facebook. Maar we kunnen helemaal niet zo goed multitasken. Sterker nog, als we zoveel tegelijk doen, presteren we minder goed. Eigenlijk heeft multitasken volgens Glenn Wilsen, professor psychologie, zelfs een grotere invloed op het brein dan wiet roken. En het is nog verslavend ook: door telkens kleine taakjes (zoals een e-mail beantwoorden) af te werken, in plaats van ons op het grote werk te concentreren, krijgt het brein voortdurend kleine beloningen. โจGevolg: aan het eind van de dag is โจons hoofd doodmoe.