Zo haal je het meeste voordeel uit je wandeling
Of je de geneugten van het wandelen pas ontdekt hebt tijdens de coronacrisis, of je al langer een fervente wandelaar bent … een wandelingetje per dag doet wonderen voor je lichaam en geest. Wij spraken met Nathalie Didden van Wandelsport Vlaanderen over de voordelen van het wandelen en waar je tijdens je wandeling best op let.
Voordelen van wandelen
Wie gaat wandelen, haalt daar volop voordelen uit. Zo krijg je onder andere een betere bloeddoorstroming, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen, zal de cholesterol verminderen, gaat je lichaam beendercellen aanmaken en krijg je strakkere spieren.
Maar ook mentaal zijn er een heleboel voordelen. Zo ga je bijvoorbeeld beter slapen doordat je buiten in de openlucht bent. Je krijgt verse zuurstof binnen waardoor je je geest gaat vrijmaken en alles makkelijker loslaat. Daarnaast komen er ook endorfines vrij, wat er op zijn beurt voor zorgt dat je je gelukkiger voelt en stress vermindert.
Meer nog: wie voor 11 uur naar buitengaat, heeft nog meer voordelen. “In de voormiddag heb je een bepaalde soort lichtblauwe golven in de lucht die een speciaal effect op je ogen (en de rest van je lichaam) hebben”, vertelt Nathalie Didden van Wandelsport Vlaanderen. “Ook afvalstoffen die zich doorheen de nacht hebben opgestapeld, zullen beter afvloeien.”
Hoe vaak en hoelang moet je wandelen?
Volgens Nathalie wandel je best meerdere malen per week een halfuurtje dan één keer per week voor langere tijd. “Als je gaat wandelen, ben je echt wel met je gezondheid bezig en heb je een constante vetverbranding. Probeer je wandelingen te spreiden. Ook wie tien minuutjes gaat wandelen, is goed bezig, want je komt buiten. Maar wie dus van vetverbranding wil profiteren, wandelt best minstens een halfuur. Kun je er iedere week drie keer een uurtje van maken, dan is dat natuurlijk nog beter. Een goede stimulans is ervoor te zorgen dat je zeker 10.000 stappen per dag zet.”
De juiste wandeltechniek
Wandelen is sowieso een laagdrempelige sport waardoor je weinig kans maakt op blessures. “Probeer met een rechte rug te wandelen en kijk tien meter vooruit“, vertelt Nathalie. “Vind je het moeilijk om een rechte rug aan te houden? Ga dan met een rugzak wandelen, dan ga je automatisch een goede houding aannemen. Zorg dat je zwendel van je armen niet voorbij je middenrif komt.”
Probeer met een rechte rug te wandelen en kijk tien meter vooruit.
“Daarnaast is een goede voetafrol ook belangrijk. Hef je voeten goed op en ga niet sloffen. Het is voornaam dat je je hiel goed in de grond zet, je voet volledig plat zet en je je dan afzet met je tenen om zo een goede voetafrol te krijgen.”
Goede wandelschoenen
“Weet dat goede wandelschoenen gemiddeld 180 à 200 euro kosten, maar onthoud ook dat je voeten je voornaamste ’tool’ zijn tijdens het wandelen. Gerenommeerde merken zijn Meindl, Lowa en Hanwag. Belangrijk is dat je schoenen GORE-TEX® (een stof die winddicht, waterdicht en ademend is, n.v.d.r.) bevatten. Heb je zwakke enkels? Kijk dan naar schoenen met een hoogschacht.”
“Koop wandelschoenen nooit online,” klinkt het. “Je moet ze écht op voorhand passen. Ga naar een gespecialiseerde zaak en vertel in de winkel wat je met je wandelschoenen wilt doen. Wil je iedere dag een ommetje maken? Of ga je de bergen in? Wandelschoenen bestaan er in verschillende categorieën, van A (gewone wandeling of trekking) tot E (alpinisme). Een expert zal je hierin begeleiden en vaak ook aanraden om je schoenen een maatje groter te kopen aangezien je voeten gaan uitzetten tijdens het wandelen. Pas je schoenen met wandelsokken, want dat maakt een groot verschil.”
De juiste wandeluitrusting
“Investeer in wandelsokken die ademen. Goede wandelsokken zijn naadloos, hebben een linker- en rechtersok en bestaan uit katoen met polypropyleen of merinowol. Enkel katoen zal het zweet wel opnemen, maar niet afstoten, waardoor je natte voeten, en dus blaren, krijgt.
Ook voor je wandelkledij geldt: werk in lagen. Zorg dat hetgeen je op je huid draagt het zweet goed opneemt, zodat je lichaam droog en comfortabel blijft. Werk dus met een laagje op de huid, een tussenlaag die warmte geeft en tijdens koude dagen een dichte (regen)jas.”
Waar moet je op letten tijdens het wandelen?
“Houd je eigen tempo aan en forceer jezelf niet. Zet geen al te grote stappen. Een gemiddeld wandeltempo ligt op 5,5 à 6 km/u. Voor wie in het donker op pad gaat, draagt best een fluorescerend vestje, een lampje, reflecterende kledij of reflectoren rond de armen. Zorg dat je zichtbaar bent!”
Waar moet een wandelaar zich begeven op de rijbaan?
Houd wandelen ludiek en speels. Probeer leuke wandelpaadjes te zoeken en vermijd drukke wegen. Bevind je je toch op de rijbaan? Dan gelden volgende regels:
- Is er een voetpad of begaanbare berm, dan dien je die rechts van de rijbaan mee te volgen.
- Is er een fietspad? Wandel dan links van de rijbaan op het fietspad, achter elkaar. Let wel: de fietser heeft altijd voorrang. Komt er een fietser aan, stop dan eventjes en ga opzij. Toon respect voor elkaar.
- Is er geen voetpad, begaanbare berm of fietspad? Wandel dan links van de weg op de rijbaan, zo links mogelijk en stap achter elkaar.
- Oversteken? Is er op twintig meter een zebrapad, gebruik dit dan. Steek niet over tussen geparkeerde auto’s, in een bocht op op een helling. Zorg dat je het verkeer ziet aankomen en creëer geen gevaarlijke situaties.
NOG MEER WANDELPLEZIER:
- Wandelen met je hond: hier mag je huisdier (even) los
- Wandelen zonder blaren: tips voor lange staptochten
- Alleen wandelen: 7x daarom is het zo fijn
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!