Spreken we terecht van fileleed? Dit doet file met je lichaam
We staan dagelijks massaal in de file. Nu het thuiswerk weer afneemt, sakkeren we als nooit tevoren op de lange rij schuivende auto’s voor ons. Is die dagelijkse file slecht voor onze gezondheid en spreken we terecht van fileleed? Je komt het hier te weten.
File, file en nog eens file!
Verkeersopstopping, stilstaand verkeer, verkeersstremming of kortweg file, we stuiten er bijna elke dag op tijdens een rit naar het werk, school of een andere bestemming. Dat verkeer niet op wieltjes loopt in Vlaanderen, is ook te zien in de cijfers. In 2021 spendeerden we met z’n allen gemiddeld 31.133 uur in de file.
Wanneer een te grote hoeveelheid auto’s gecombineerd wordt met een (te) lage snelheid, mogen we de moeizame doorstroom officieel bestempelen als file. De vertraging op de weg zorgt ervoor dat je niet meer comfortabel kunt rijden op de weg.
Gezondheidsproblemen
File heeft een belangrijke invloed op onze gezondheid zo blijkt, want al dat aanschuiven zorgt voor heel wat fysieke en mentale gezondheidsproblemen.
Onderzoek bevestigt dat ook. Niet alleen je mentale gezondheid, maar ook je fysieke gezondheid moet het bekopen. Fileleed is dus geen mythe! Hieronder lees je de gevolgen van de verkeersdrukte en wat je eraan kunt doen.
Fileleed: gevolgen en tips
Minder productief
Onderzoek toont aan dat werknemers die file getrotseerd hebben zich na aankomst moeilijk kunnen concentreren op het werk. Logisch, want druk verkeer vergt heel wat focus en aandacht. Je werkdag vol concentratie verderzetten wordt dan een opgave, want je verbruikte al heel wat energie tijdens het autorijden.
TIP: Gebruik de wachttijd in de auto nuttig en bestrijd de filestress met ademhalingsoefeningen. Eenmaal aangekomen, zorg je best voor een positieve start door een kop koffie of door te starten met een leuke taak.
Angstgevoelens
Als je in de file staat, kom je in een soort oerangst om de controle te verliezen omdat je geen kant meer uit kunt. Angstgevoelens kunnen je overmannen waardoor je naarstig op zoek gaat naar alternatieve routes, de file wezenloos ondergaat of juist vol strijdlust de automassa te lijf gaat. Dat laatste kan ontsporen in verkeersagressie: wild tekeer gaan tegen het stuur, bumperkleven of zelfs middelvingers uitdelen aan andere bestuurders.
TIP: Accepteer de situatie, beluister een leuke podcast en doe aan verwachtingsmanagement. Laat anderen weten dat je in de file staat zodat de angst om niet op tijd te zijn alvast wordt opgevangen.
Fysieke ongemakken
Te veel file zorgt ook voor heel wat fysieke kwalen. Zo tonen studies niet alleen een verband aan met vermoeidheidsklachten en spijsverteringsproblemen, ook rugpijn en huidveroudering vinden een oorzaak in de verkeersopstopping.
TIPS:
- Houd een juiste zithouding aan tijdens het rijden en smeer elke dag een crème met zonnebescherming.
- Heb je ook nog een zittende job? Zorg dan voor voldoende beweging gedurende de dag, of nog beter: verplaats je met de fiets!
Luchtweg- en hartproblemen
De belangrijkste invloed van al die file is te zien aan de luchtkwaliteit. Files zorgen voor luchtvervuiling en daardoor ook voor een verhoogd risico op luchtweg- en hartproblemen. Omdat voertuigen tijdens files vertragen, stoppen en optrekken wordt er heel wat extra fijnstof de lucht in geblazen.
TIPS:
- Houd ramen gesloten,
- laat afstand van de auto voor jou
- en schakel de airco en ventilatie uit tijdens het file staan.
Zet je op hete zomerdagen toch de airco aan? Check dan je aircostand en laat de lucht in de auto hercirculeren.
Bronnen: MedicalNewsToday, Nederlands Instituut voor Biologie en verkeerscentrum.be
Meer tips voor een leven op wieltjes:
- Zo vertrek jij vlot en veilig op autovakantie
- Met deze slimme tips bewaar je orde in je auto
- Sta even op de rem: de beste tips voor meer rust in je leven
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!