Wat is hoogsensitief zijn?
Ziekte of stoornis?
Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid is géén ziekte of stoornis, maar een aangeboren karaktereigenschap. Wie hoogsensitief is, heeft een extra gevoelig zenuwstelsel waardoor geuren, geluiden, licht en sfeer intenser worden waargenomen. Een highly sensitive person (HSP) of hooggevoelig iemand heeft gevoeliger afgestelde ‘antennes’ en bijgevolg meer tijd nodig om alle indrukken te verwerken. Hoogsensitieve mensen zoeken daarom vaker bewust de rust op.
Net zoiets als overgevoelig?
Er is wel degelijk een verschil.
- Met hooggevoeligheid word je geboren. Er is al van dag 1 sprake van een snel geprikkeld zenuwstelsel.
- Overgevoeligheid daarentegen duikt meestal op na een trauma waarop je lichaam niet goed heeft kunnen reageren. Enkele kenmerken van overgevoeligheid zijn: het sneller en sterker reageren op emotionele prikkels van buitenaf. Meestal gaat het om prikkels die een link hebben met het opgelopen trauma.
Iedereen hoogsensitief?
Tot enkele jaren geleden bleef ‘hoogsensitiviteit’ een term waar we met z’n allen niet zoveel mee hadden. Was je zelf hoogsensitief, dan was de kans groot dat je het niet eens wist. Maar dat is veranderd. We horen of lezen steeds vaker over hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid. De reden is simpel: doordat er meer onderzoek naar hoogsensitiviteit wordt gedaan, komt het ook vaker in de media, herkennen mensen de symptomen en gaan ze sneller na of ze het ook zijn. Bovendien leven we in een maatschappij die hoogsensitiviteit de laatste jaren heel erg in de hand werkt. Een snelle wereld waarin steeds meer informatie op ons afkomt. Het wordt steeds drukker en daardoor makkelijker om overprikkeld te raken.
Het zit in je karakter
Als je vermoedt dat je hoogsensitief bent, kun je de juiste diagnose laten stellen door een psycholoog of psychiater. Maar kunnen we wel over een echte en officiële diagnose spreken? Hoogsensitiviteit is namelijk geen stoornis of afwijking. Het gaat enkel over een karaktereigenschap. Bovendien staat hooggevoeligheid niet in de DSM of hét handboek voor psychologische aandoeningen. Wat is dan het nut van deze diagnose die we misschien beter een vaststelling noemen? Opluchting, alle twijfels weg. Het is ‘maar’ hoogsensitiviteit. Alle andere mogelijkheden worden uitgesloten. En dat is heel wat.
Katrin Van de Water is oprichtster van Passion for Work. Ze begeleiden hoogopgeleide 30- en 40-ers die worstelen met hun loopbaan. Ze schreef eerder het gratis eBook Personal Branding, wat te ontvangen is via http://www.passionforwork.be.
Uit: Libelle Magazine. Beeld: Gettyimages