Wat moet je doen bij een kwallenbeet?
Dit jaar zie je opvallend veel kwallen aan de Noordzee. Je vindt ze niet alleen in het water, maar ook op het strand. Opletten geblazen, dus! Maar wat moet je doen als je toch een kwallenbeet hebt?
Een kwallenbeet is niet alleen pijnlijk, het kan ook best gevaarlijk zijn als je ze niet goed behandelt. De huid wordt rood, gaat verschrikkelijk jeuken en kan blaren vormen. Jonge kinderen kunnen er soms koorts van krijgen en overgevoelige mensen kunnen ernstige allergische klachten ondervinden.
Kwallenbeten behandelen
Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten gelukkig snel. Pas zeker deze tips toe:
- Hoe hard de beet ook prikt of jeukt: raak ‘m in geen geval aan. Er kunnen nog steeds neteldeeltjes op je huid zitten die gif afscheiden.
- Spoel de beet nooit af met (zoet) water: dit activeert de netelcellen waardoor de klachten alleen maar erger worden.
- Begeef je naar de dichtstbijzijnde EHBO-post. Is er geen? Ga dan zelf aan de slag met een pleister en pincet. De netelcellen moet je met een pleister uit de huid trekken, resten van tentakels verwijder je best met een pincet. Ontsmet de wonde achteraf.
- Behandel de beet met een anti-jeukmiddel en een koele doek en neem eventueel een pijnstiller als de pijn te erg wordt.
- Nemen de klachten niet af? Raadpleeg dan meteen je huisarts.
Kwallenbeten voorkomen
Voorkomen is natuurlijk nog altijd beter dan genezen: ga niet zwemmen als je kwallen ziet en raak aangespoelde kwallen niet aan. De tentakels kunnen nog actief zijn, zelfs als de kwal niet meer in leven is.
Bron: Gezondheid.be – Beeld: iStock
Lees ook:
- Daarom jeukt een muggenbeet zo en dit kun je eraan doen
- Zomerkriebels: pas op voor een beet van de teek!
- Strandvakantie met kinderen? Zo kun je zorgeloos genieten
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!