Word je sneller ziek als je stress hebt?
Iedereen ervaart weleens stress, en in beperkte mate kan dat ook geen kwaad. Maar het wordt een heel ander verhaal als stress je leven beheerst. Dan is er op termijn namelijk wél een negatief effect op je gezondheid en je weerstand.
Chronische stress verstoort je immuunsysteem
Dokter Servaas Bingé: “Als je regelmatig stress ervaart, is het belangrijk om je lichaam regelmatig in herstelmodus te laten gaan (dat doe je door voldoende dingen in te plannen die jou blij maken: een lang bad nemen, tennissen met een vriendin, onder een dekentje genieten van een goed boek, …)
Doe je dat niet, dan bevind je je in een constante ‘alarmfase’ en spreken we van chronische stress. Die stress verstoort niet enkel je immuunsysteem, maar veroorzaakt ook:
- hart- en vaatproblemen
- aderverkalking en risico op trombose
- verhoogde kans op hart- en herseninfarct
- grotere kans op overgewicht en osteoporose
- …”
Wat gebeurt er in je lichaam?
Ziekteverwekkers bestrijden? Dat is voor je lichaam geen prioriteit bij stress
Als je stress hebt, reageert je lichaam op dezelfde manier als wanneer je je in een acuut gevaarlijke situatie bevindt. Er wordt in zulke gevallen een hormonale kettingreactie in gang gezet:
- Het hormoon adrenaline doet je bloeddruk, hartslag en ademhaling stijgen.
- Nadien neemt cortisol het over. Dat stresshormoon zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stijgt en je stofwisseling versnelt, want je hebt natuurlijk brandstof nodig om die stresserende of gevaarlijke situatie aan te kunnen.
Die cortisolproductie zet je immuunsysteem onder druk: overleven heeft immers voorrang op ziekteverwekkers bestrijden.
Hoe merk je dat je stress hebt?
De symptomen van chronische stress zijn niet altijd bij iedereen even duidelijk aanwezig. Dit zijn alvast een aantal alarmerende signalen:
- je slaapt slecht
- je bent prikkelbaar
- je gaat sociale contacten vermijden
- je hebt verminderde eetlust, of net méér honger
- je bent vermoeid
- je bent pijngevoeliger (sneller last van buikpijn, hoofdpijn, rugpijn, …)
- je hebt last van gewichtsschommelingen
SOS stress: wat doe je eraan?
Durf grenzen te stellen en onnodige negatieve invloeden uit de weg te gaan
Stress is een complex gegeven, en meestal niet onmiddellijk op te lossen. Soms is professionele hulp nodig. Dokter Bingé geeft alvast een paar tips waar je zelf mee aan de slag kunt:
- Probeer eerst en vooral zicht te krijgen op jouw stressbronnen: wat zuigt energie?
- Vermijd vervolgens in zoverre dat kan je gekende stressprikkels en neem indien nodig de tijd om je te herorganiseren. Overleg eventueel met je partner, gezin en/of werkgever.
- Probeer ook in kaart te brengen hoe je met stress omgaat en zoek eventueel professionele hulp om stress beter te beheersen.
- Focus op je ademhaling tijdens stress-situaties. Rustig in- en uitademen verhoogt de kracht van je rustgevende zenuwstelsel. Van deze ademhalingsoefeningen kom je tot rust.
- Mediteer af en toe. Wetenschappelijk onderzoek bij monniken toont dat hun hersenen veel beter met stress kunnen omgaan, omdat ze zo vaak mediteren. Laat je vooral niet afschrikken: meditatie kan heel laagdrempelig zijn.
- Stel grenzen, en sla die vaak bedroevende nieuwsuitzendingen gerust een keertje over.
- Vier je prestaties, om zo ook positieve emoties (met een goede uitwerking op je lichaam) toe te laten. Is die mail op tijd verstuurd? Tijd voor een verkwikkende wandeling! Al de facturen betaald? Dat extra koekje bij de koffie heb je dubbel en dik verdiend!
- Beweeg, bij voorkeur in de natuur. Als je weinig tijd hebt om te sporten, kunnen deze tips helpen.
- Eet gezond en gevarieerd.
Heb je het gevoel dat stress je leven stilaan beheerst? Zoek dan tijdig hulp bij je huisarts of een psycholoog.
Bronnen: dokter Servaas Bingé/UZA/Ruud Meulenberg
Terug naar de overzichtspagina met alle artikels over weerstand!
Meer lezen over stress:
- 5x zalige zelfmassage tegen de stress
- Mijn verhaal: Valerie lijdt aan een posttraumatische stressstoornis
- 5 boeken die je helpen ontstressen
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!