ingrediënten verpakking
Woman doing grocery shopping at the supermarket, she is pushing a cart and checking a list; Shutterstock ID 552206494

Weet wat je eet! Wat zegt de verpakking?

 

Ook soms moeite om voedselverpakkingen te ontcijferen? Je bent niet alleen! Deze drie tips helpen je het overzicht te bewaren.

De ingrediëntenlijst

Wettelijk gezien moeten ingrediënten in volgorde van hoeveelheid staan. Het ingrediënt met de grootste hoeveelheid staat dus eerst en dat met de kleinste hoeveelheid laatst. Hou vooral de plaats van suikers, vetten en zout in de gaten.

De blauwe vakjes

De blauwe vakjes vooraan op verpakkingen geven informatie over de GDA (Dagelijkse Voedingsrichtlijn). De GDA drukt uit hoeveel calorieën, suikers, (verzadigde) vetten en zout een product bevat ten opzichte van de behoefte van een gezond persoon met een gemiddeld gewicht en fysieke activiteit. Concreet zijn dat

  • 2000 calorieën
  • 50 g eiwitten
  • 90 g suikers
  • 70 g vet
  • 2,4 g zout

Die hoeveelheden schommelen naargelang je leeftijd, geslacht en activiteit. Let vooral op de percentages: ze geven een idee van hoeveel vetten of suikers een product levert ten opzichte van wat een gemiddeld persoon dagelijks nodig heeft.

De vermelding ‘light’

Enkel als het gehalte van een bepaalde voedingsstof – zoals vet of suiker – 30 procent lager is dan de oorspronkelijke versie, mogen fabrikanten de vermelding ‘light’ gebruiken. Light chips bevatten dus wel 30 procent minder vetten dan gewone chips, maar het vetgehalte blijft nog steeds hoog.

Bron: ‘Je stabiel gewicht in 10 stappen’, door Trees Peersman, uitg.Lannoo en voedingsinfo.org

Lees ook:

 

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."