Weet wat je eet! Wat zegt de verpakking?
Ook soms moeite om voedselverpakkingen te ontcijferen? Je bent niet alleen! Deze drie tips helpen je het overzicht te bewaren.
De ingrediëntenlijst
Wettelijk gezien moeten ingrediënten in volgorde van hoeveelheid staan. Het ingrediënt met de grootste hoeveelheid staat dus eerst en dat met de kleinste hoeveelheid laatst. Hou vooral de plaats van suikers, vetten en zout in de gaten.
De blauwe vakjes
De blauwe vakjes vooraan op verpakkingen geven informatie over de GDA (Dagelijkse Voedingsrichtlijn). De GDA drukt uit hoeveel calorieën, suikers, (verzadigde) vetten en zout een product bevat ten opzichte van de behoefte van een gezond persoon met een gemiddeld gewicht en fysieke activiteit. Concreet zijn dat
- 2000 calorieën
- 50 g eiwitten
- 90 g suikers
- 70 g vet
- 2,4 g zout
Die hoeveelheden schommelen naargelang je leeftijd, geslacht en activiteit. Let vooral op de percentages: ze geven een idee van hoeveel vetten of suikers een product levert ten opzichte van wat een gemiddeld persoon dagelijks nodig heeft.
De vermelding ‘light’
Enkel als het gehalte van een bepaalde voedingsstof – zoals vet of suiker – 30 procent lager is dan de oorspronkelijke versie, mogen fabrikanten de vermelding ‘light’ gebruiken. Light chips bevatten dus wel 30 procent minder vetten dan gewone chips, maar het vetgehalte blijft nog steeds hoog.
Bron: ‘Je stabiel gewicht in 10 stappen’, door Trees Peersman, uitg.Lannoo en voedingsinfo.org
Lees ook:
- 3 tips om minder te snoepen
- 6 haalbare stappen naar een gezonder eetpatroon
- Val je maar niet af? Misschien ligt het hieraan!