Het is Europese Vaccinatieweek: het perfecte moment om ons duidelijk te maken dat wie een reisje heeft gepland zich ook beter laat controleren op basisvaccinaties. Dat geldt ook voor wie niet naar de andere kant van de wereld reist.
Wie reist binnen Europa en net over de Middellandse Zee zal zelden gezondheidsinlichtingen inwinnen bij de huisarts. Nochtans is het geen slecht idee om goed op de hoogte te zijn van de eventuele risico’s. Een overzicht!
Mazelen
Mazelen komt in Vlaanderen niet zo vaak meer voor, maar in landen als Roemenië, Italië en Frankrijk duikt de ziekte nog frequent op. Dat kan gevaarlijk zijn als je niet gevaccineerd bent.
Mazelen kan ernstige complicaties geven, zoals een longontsteking of een acute hersenontsteking. Daarom is het belangrijk om voor je vertrekt goed beschermd te zijn. Dit kan doordat je als kind de mazelen hebt gehad of door je te laten vaccineren. Om door vaccinatie volledig beschermd te zijn, heb je 2 inentingen nodig.
Hepatitis A
Trek je naar Turkije, Noord-Afrika of Oost-Europa, dan bescherm je je best tegen hepatitis A. Als je vóór je reis al minstens één vaccinatie gekregen hebt, is de kans klein dat je tijdens de reis of bij thuiskomst hepatitis A (geelzucht) krijgt. 2 prikjes beschermen je levenslang en besparen je een hoop ellende. Bovendien besmet je ook je omgeving niet wanneer je terug bent.
Teken-encefalitis
Een lang weekend of een weekje erop uit om te gaan wandelen in de natuur of de bergen? Pas dan op voor teken. Teken kunnen niet alleen de ziekte van Lyme veroorzaken (waar geen vaccin tegen bestaat), maar kunnen ook een virus verspreiden dat hersen- en hersenvliesontsteking kan geven, teken-encefalitis genaamd.
Blijf gezond tijdens en na je natuuruitstap door je te laten vaccineren tegen die ziekte. 2 prikjes vóór je vertrek volstaan om je te beschermen tijdens je vakantie. De vaccinatie kun je dan vervolledigen na de reis met een derde vaccinatie.
Na een tocht in de natuur controleer je ook best of er geen teken zich op je huid vastgebeten hebben. Is dat wel het geval, verwijder ze dan zo snel mogelijk met een speciaal pincetje. Teken-encefalitis komt nog niet voor in België, maar wel al in de buurlanden zoals Duitsland.
Hondsdolheid of rabiës
Hondsdolheid wordt overgedragen door een beet van een besmet dier zoals een (zwerf)hond, vleermuis, kat, vos of aap. Het komt heel soms voor in Oost-, Centraal- en Zuid-Europa. Wees dus voorzichtig met vreemde of wilde dieren op reis. In enkele gevallen kan een vaccinatie overwogen worden.
Basisvaccinaties
Wist je dat het combinatievaccin tegen tetanus, kinkhoest en difterie best om de 10 jaar opnieuw gezet wordt? Het vaccin is gratis in Vlaanderen!
Lees ook: