Goeie vraag: word je dik van aardappelen?
Aardappelen worden vaak bestempeld als dikmakers. Ze ruimen steeds meer plaats voor de populaire quinoa of bulgur. Maar zijn ze echt zo slecht voor onze lijn en kun je echt dik worden van aardappelen?
Feit of fabel?
Volgens voedingsdeskundige Patrick Mullie is het een fabeltje: “Aardappelen bevatten inderdaad veel zetmeel, maar ook veel water. Het is dus een fabeltje dat je er dikker van wordt. Ze zijn niet alleen een bron van voedingsvezels, kalium en vitamine B en C, ze zijn ook minder calorierijk dan pasta of rijst. Een gekookte aardappel bevat zo’n 70 à 80 kcal per 100 gram. Ter vergelijking: brood bevat 268 kcal per 100 gram, pasta en rijst 125 kcal.”
Wie evenwichtig wil eten, kookt dagelijks twee tot drie grote aardappelen. Vermijd bereidingen zoals kroketten of puree. Die zijn wel calorierijker.
Mis ook zeker niet:
- Goeie vraag: waarom kussen we onder een maretak?
- Goeie vraag: mag je op straat skaten of steppen?
- Vraag aan Libelle-diëtiste Annelies: hoeveel noten mag ik eigenlijk eten?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!