Zijn aardappels dikmakers? Lees hier hét antwoord
Wat denk jij? Zijn aardappels dikmakers? Dat er hier heel wat misverstanden rond bestaan is een feit! Het moment is aangebroken om komaf te maken met de fabels, zodat je goed en wel beseft wat je nu eigenlijk − bijna iedere dag − in jouw mond steekt.
De aardappels laten voor wat het is, daar durven we zelfs niet aan denken. In België zijn we het nu eenmaal gewoon om er vaak van te eten. Maar zijn zij nu dé reden waarom er plots een zoveelste vetrol verschijnt?
Aardappels dikmakers?
Glycemische index
De glycemische index is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Hoe hoger die index, hoe dikker het jou zal maken. Wat we hierbij dikwijls vergeten is dat aardappels meestal in combinatie worden gegeten met groenten en vlees. Dit heeft dan weer een invloed op de GI: de glycemische index van de maaltijd kan hierdoor anders uitpakken dan van losse producten. De gemiddelde GI van de maaltijd daalt in dit geval dus.
Vezels
Ben je op dieet en krijg je koude rillingen bij het horen van het woord ‘vezels’. Geen nood, vezels zijn net goed, omdat ze snel een vol gevoel geven, waardoor je bijgevolg minder opschept. Dus dat aardappels veel vezels bevatten, is goed nieuws!
Rijst
Mensen die van plan zijn om een paar kilootjes te verliezen, denken vaak dat het een goed plan is om aardappels van het lijstje te schrappen en deze te vervangen door rijst en pasta. Wel, je raadt het nooit: deze zijn net nóg calorierijker.
Dikmakers zijn aardappels dus niet, op voorwaarde dat je ze samen eet met groenten en vlees. Wanneer je ze pureert of frituurt en er flink wat mayonaise bijneemt, wordt het een heel ander verhaal.
Bron: libelle.nl