Vaak zin in zoet? Dit kan de oorzaak zijn
Een dessertje na het eten, βs avonds in de koekjestrommel duiken of snel een paar stukjes chocolade tussendoor. Misschien heb je een hele dag een onweerstaanbare zin in zoet. Bestaat er zoiets als een suikerverslaving? En wat is de oorzaak van die drang naar zoetigheden? Want laten we eerlijk zijnβ¦ van een hongergevoel is vaak geen sprake.
Drang naar suiker, een signaal van je lichaam
Suiker is overal. Zowel volwassenen als kinderen spelen dagelijks heel wat suiker naar binnen, bewust of onbewust. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zou suiker niet meer dan 10 procent van de energieopname mogen uitmaken. Maar dat is moeilijk als je een hele dag door zin hebt in zoet.
Soms is de reden voor dit soort sugar cravings psychologisch, maar vaak ligt er ook een lichamelijke oorzaak aan de basis. Wij overlopen enkele vaak voorkomende redenen waarom je snakt naar zoet.
1. Gewoonte
Wat, wanneer, waarom en hoeveel je eet heeft veel te maken met je gewoonten en conditionering. Met andere woorden: je hebt je lichaam aangeleerd om zin te krijgen in zoet, omdat je er positieve gevoelens zoals plezier en beloning (βdit heb ik wel verdiendβ) aan hebt gekoppeld. Eet je bijvoorbeeld altijd een koekje bij je koffie of wordt het weekend altijd gevierd met koffiekoeken, dan rekent je lichaam er elke keer weer op.
Gesuikerd eten speelt namelijk bij uitstek in op je feel good-hormoon dopamine. Wanneer het hormoon vrijkomt krijgen je hersenen een beloningssignaal, waardoor je trek in zoet zal blijven bestaan en zelfs toeneemt.
Op die manier is het niet vreemd dat we spreken van een suikerverslaving. Ook bij andere verslavingen zit dopamine er vaak voor iets tussen. Sommige mensen krijgen zelfs ontwenningsverschijnselen als ze de zoete gewoonten achterwege laten.
2. Suikervervangers
Misschien ga je al bewust om met je suikerinname en kies je voor light-frisdrank en zoete snacks zonder suiker. Er zijn namelijk heel wat suikervervangers die voedsel een zoete smaak kunnen geven, zonder de gezondheidsnadelen van suiker.
Dat kan een goed idee zijn voor je bloedsuikerspiegel, maar jammer genoeg houdt het de suikerdrang wel in stand. Je wordt namelijk gewoon aan de zoete smaak van je eten, waardoor je hoe dan ook blijft verlangen naar suikerrijk eten.
Minderen of helemaal stoppen met gezoet voedsel (of het nu gesuikerd is of gezoet met een andere zoetstof), zou ervoor zorgen dat je suikerdrang na een week of twee verdwenen is. No sweets for my sweet dusβ¦
3. Stress
Geen onverwachte gast in dit lijstje⦠Want dat stress een invloed heeft op je eetgewoonten, zal je misschien niet verbazen. Af en toe een stressvol momentje kan geen kwaad. Maar bij te veel stress schiet je stresshormoon cortisol te vaak de hoogte in, en daarbij ook het verlangen naar calorierijk en gesuikerd voedsel.
Beperkt onderzoek toont bovendien aan dat ook je hongerhormoon wordt aangewakkerd wanneer je kampt met stressvolle periodes. Daarnaast zou je na langdurige stress kwetsbaarder worden voor een oncontroleerbare βzoete goestingβ.
4. Vermoeidheid of te weinig slaap
De relatie tussen wat je eet en je slaapgewoonten is buitengewoon complex. Maar over het algemeen toont onderzoek aan dat je meer zin krijgt in zoet, hartig of calorierijk voedsel als je te weinig slaapt. Waarom dat zo is, valt makkelijk te verklaren: je lichaam wil meer energie.
Ook omgekeerd is het opletten geblazen: als je teveel suikerrijk voedsel inneemt, zal je slaapkwaliteit eronder lijden. En zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Zorg dus voor een goede nachtrust en genoeg slaap.
5. Hormonen
Ook je vrouwelijke hormonen hebben iets te maken met een sterke drang naar suiker. Zo zou het hormoon oestradiol een effect hebben op je eetgewoonten. Op bepaalde momenten in de cyclus kunnen vrouwen met een hoog gehalte oestradiol meer trek in suiker- en koolhydraatrijk voedsel hebben.
Daarnaast merken veel vrouwen ook dat een daling van de hormonen oestrogeen en progesteron (zoals juist voor je menstruatie of tijdens perimenopauze), voor intense drang naar zoet zorgt.
Een tekort aan magnesium kan ervoor zorgen dat je zin krijgt in chocolade
6. Instabiele bloedsuikerspiegel
Een instabiele bloedsuikerspiegel versterkt of veroorzaakt bij velen een grote drang naar zoet. Wanneer je voedsel met veel snelle koolhydraten of suikers eet, piekt het glucosegehalte in je bloed snel. Die piek wordt gevolgd door de gekende suikerdip, waardoor je lichaam het signaal uitstuurt dat er nieuwe suikers nodig zijn. En hup, opnieuw krijg je zin in een nieuwe portie zoetigheden.
Een suikerrijk ontbijt zet dit proces meteen in werking. De rest van de dag merk je natuurlijk de gevolgen. Zorg dus steeds voor een ontbijt met veel vezels, vetten en proteΓ―nen om de opname van suikers te vertragen.
7. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen
Misschien is je zin in zoet eigenlijk geen echte drang naar suiker, maar naar een andere voedingsstof waar je lichaam een tekort aan heeft.
Zo kan een tekort aan magnesium ervoor zorgen dat je zin in chocolade krijgt, omdat cacao veel magnesium bevat. Bovendien zit er in chocolade ook heel wat stofjes die zorgen voor een geluksgevoel. Dat verklaart ook waarom je soms naar chocolade grijpt als je je wat down voelt.
Ook een tekort aan chromium of chroom kan een drang naar zoetigheden en vreetbuien veroorzaken. Het mineraal zorgt immers voor een stabiele suikerspiegel, iets wat vaak ontbreekt als je vaak naar zoetigheden grijpt. Kies voor alternatieven die veel chroom bevatten, zoals broccoli, sperziebonen of andere groene groenten.
Weg met die suikerdrang!
Het is goed om weten dat je drang naar zoet vaak niets te maken heeft met wilskracht, maar door een heleboel andere oorzaken kan worden beΓ―nvloeden.
Om korte metten te maken met je zin in zoet hou je best volgende tips in je achterhoofd:
- Zorg ervoor dat je evenwichtig eet, zodat je geen tekorten opbouwt. Dat wil zeggen: voldoende eiwitten, vetten en koolhydraten.
- Zorg voor alternatieven voor als je trek krijgt in zoet: noten, groenten of fruit zijn een betere optie dan een suikerrijke snack.
- Besteed aandacht aan je slaapkwaliteit. Slaap voldoende en zorg voor een goede slaaphygiΓ«ne.
- Combineer een suikerrijk tussendoortje altijd met vezels en (gezonde) vetten, zo blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans en raak je niet in een vicieuze cirkel van suikerdips.
Bronnen: mens-en-gezondheid.infonu.nl, healthline.com, everydayhealth.com, health.harvard.edu
Meer zeemzoete tips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!