De juiste zithouding aan je bureau: hier moet je op letten
Stilzitten en doorwerken: het werd ons met de paplepel meegegeven. Terwijl regelmatig de benen strekken en een goede houding net je werkprestaties én werktevredenheid bevorderen! Waarom? Ga er even voor zitten (maar niet te lang natuurlijk).
Zuurstof voor je brein
Het is wetenschappelijk bewezen dat we ons maximaal een uur aan één stuk kunnen concentreren. Daarna heeft je brein zuurstof nodig om weer productief aan de slag te kunnen. Van ’s morgens tot ’s avonds non-stop doorwerken aan je bureau doet dus meer kwaad dan goed. Het wordt aangeraden om na een uur werken een pauze van vijf à tien minuten in te lassen.
Ergonomie is key
Daarnaast is een ergonomische werkhouding ook van belang. Mensen met een slechte zithouding krijgen naar binnen gedraaide schouders, wat voor een stijve nek en spier- en rugpijn kan zorgen. Je kunt ook spanningshoofdpijn én zelfs spijsverteringsproblemen krijgen door een kromme houding!
Tijd dus om je werkplek ergonomisch op punt te stellen:
Bureaustoel
- Stel je bureaustoel zodanig af dat je voeten de grond raken.
- Zorg ervoor dat je benen een hoek van negentig graden maken ten opzichte van je romp.
- Tussen de zitting van je stoel en je knieholte mogen vier vingers zitten.
- Zet de leuning niet helemaal rechtovereind, maar laat deze in een hoek van vijftien graden naar achteren kantelen.
- Zorg ervoor dat je armsteunen op ellebooghoogte staan wanneer je neerzit met ontspannen schouders.
Bureau
- De juiste hoogte meet je af aan de positie van je ellebogen. Dat geldt zowel bij zittend als bij staand werk.
- Plaats het beeldscherm recht voor je, op ongeveer vijftig à zeventig cm afstand, en zorg ervoor dat de bovenkant van het scherm op ooghoogte komt.
- Kantel het scherm, zodat het lichtjes schuin staat. Werk je continue op een laptop? Zorg dan ofwel voor een extra extern scherm, ofwel een laptophouder met extra toetsenbord en muis.
- Plaats het toetsenbord dichterbij, zodat je ellebogen niet verder dan je schouders komen, en er ruimte is om met je pols lichtjes op de tafel te steunen.
- De muis ligt in de hand en ligt naast het toetsenbord.
- Vermijd om continue statisch stil te zitten, en breng wat variatie in je houding. Een dynamische bureaustoel is een goed idee.
Bewegen doet bewegen
Zitten doet – al dan niet onbewust – zitten, want je prefrontale cortex – een gebied in je hersenen dat instaat voor activiteit – valt als het ware stil als je te lang stilzit. Het omgekeerde is gelukkig ook waar: bewegen doet bewegen. Om de dertig minuten een micropauze inlassen en even rechtstaan zou de schadelijke effecten van zitten helpen terugdringen, en je productiviteit bevorderen!
Meer geluk halen uit je werk
Meer geluk halen uit je werk? Je leest er meer over in het boek ‘Aftellen naar maandag’, van Ann De Bisschop (€ 22,99 – klik hier voor meer informatie). Ann laat in dit boek twaalf experten aan het woord. Zij formuleren een antwoord op vragen waar werknemers én werkgevers mee zitten:
- Wat zijn de oorzaken en symptomen van stress?
- Hoe kan ik mezelf weerbaar maken? Hoe verhoog je je productiviteit?
- Wat is het belang van een goede leider?
- Is multitasken echt zo slecht?
- En wat kan gezonde voeding en voldoende bewegen betekenen voor je concentratie en energiepeil?
Bron: Margriet.nl & Vitaya. Beeld: GettyImages
Ook interessant:
- Dit gebeurt er met je lichaam als je wat vaker je bureau verlaat
- Beau bureau: zo geef je je werkplek een upgrade
- 10 snelle oefeningen aan je bureau tegen pijnlijke schouders of stijve nek
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!