Altijd zin in suiker? In 5 stappen naar meer zelfbeheersing
Traktaties van collegaβs, gebak op feestjes, proevertjes in de supermarkt β¦ Suiker wordt je te pas en te onpas aangeboden, niet? En jij schudt eerst nog van nee, maar je maag knort en twee minuten later zit het toch in je mond. Herkenbaar?
Nee zeggen en daarbij blijven is een kwestie van zelfbeheersing. Het goede nieuws? Die kun je trainen met deze stapjes.
Stap 1: Ken je zwakke momenten
Je hebt dan misschien wel voldoende wilskracht om dingen anders aan te pakken, maar je wilskrachtreserve is niet onbeperkt. Daarom kun je bijvoorbeeld βs morgens die boterham met choco gemakkelijk laten, maar wanneer je βs avonds thuiskomt heb je even geen zin in wat rauwkost en maak je een half pak koeken soldaat.
Daarom is het belangrijk dat je voor jezelf leert inschatten wanneer je meestal in de fout gaat en op die momenten probeert te anticiperen.
Stap 2: Train je zelfbeheersing
Net zoals je je spieren traint, kun je ook je zelfbeheersing trainen. Dat doe je door elke dag te oefenen en rustig te beginnen. Waarschijnlijk zit je vol goede voornemens, maar gaΒ niet in één week iedere vorm van suiker laten, stoppen met koffie en βs ochtends voor je werk hardlopen. Kleine, haalbare stapjes kunnen zijn:
- Stop met snoep in de auto of vervang het door nootjes
- Schrijf elke dag op wat je eet
- Drink na elk glas wijn een glas water
- Ga 5 minuten wandelen wanneer je zin krijgt in frisdrank
De bonus: als je erin slaagt om die kleine stapjes te zetten, werkt het aanstekelijk om ook grote sprongen te wagen.
Stap 3: Wees lief voor jezelf
Soms loopt het nu eenmaal fout. Verslond je een halve zak chips omdat je een dipje had? Denk dan aan het mooie parcours dat je al aflegde. Iedereen gaat weleens uit de bocht. Denk ook niet βAch, wat zou het ook. Ik kan beter meteen de hele zak leegeten.β Praat op moeilijke momenten op jezelf in als een goede vriendin en denk βmorgen beterβ.
Iedereen gaat weleens uit de bocht. Praat op die moeilijke momenten op jezelf in als een goede vriendin en denk ‘morgen beter’.
Niet echt overtuigd van die positieve, zachte aanpak? In een Amerikaans onderzoek kregen twee groepen vrouwen een donut. Daarna mochten ze zoveel snoepjes eten als ze wilden. De ene groep kreeg een boodschap over zichzelf vergeven na het eten van de donut, de andere groep niet. Wat bleek? De groep die werd aangemoedigd om zichzelf te vergeven at 28 g snoepjes. De anderen? Wel 70 g!
Stap 4: Weet waarom je dit doet
Wanneer je onweerstaanbare trek hebt, durf je al eens impulsief te handelen. Op dat ogenblik schiet de prefrontale cortex in onze hersenen in gang. Het goede nieuws is dat je deze cortex in de juiste richting kunt sturen door een duidelijke intentieverklaring te formuleren. Schrijf voor jezelf het antwoord op deze vragen op:
- Wat zijn de voordelen voor mij van minder suiker eten?
- Hoe zal mijn leven veranderen?
- Wie zal er nog baat bij hebben?
- Welk beeld zal ik van mezelf hebben als ik deze kleine stapjes zet?
Weten wat je wilt en waarom je het wilt, helpt om nee te zeggen.
Stap 5: Ontwikkel een mantra voor moeilijke momenten
Je weet nu waarom je minder suiker eet en wanneer je het moeilijk hebt. Dreigt het soms mis te gaan? Grijp dan terug naar de vraagjes in stap 4 en giet ze eventueel in een mantra.
Weten wat je wilt en waarom je het wilt, helpt om nee te zeggen.
Zeg dat mantra voor jezelf op wanneer het moeilijk wordt en drink er eventueel een glas water bij.
Bron: Minder suiker, zo lukt het van Katherine Bassford.Β
Dit artikel maakt deel uit van ons Minder-suiker-dossier. Benieuwd naar meer? Klik hier!
Meer over suiker
- Dit doet suiker met je lichaam
- 6 alternatieven voor witte kristalsuiker
- Feit of fabel: worden we dikker door suiker?
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!