suiker

Wees lief voor je hart: eet (de helft) minder suiker

Door De Redactie

Jaarlijks sterven meer dan 30.000 Belgen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. De grootste boosdoeners? Obesitas en diabetes. Daarom roept de Belgische Cardiologische Liga op om minder suiker te eten. 

Week van het Hart

Hart- en vaatziekten hebben heel wat verschillende oorzaken, maar van alle risicofactoren die er bestaan zijn obesitas en diabetes de voornaamste. Daarom roept de Belgische Cardiologische Liga op om 50% minder suiker te eten. Want hoe meer verzadigde vetten je inneemt of hoe hoger je suikergehalte in je bloed, hoe meer kans op obesitas, diabetes én dus ook hart- en vaatproblemen.

Suiker in cijfers

  • In de 17de en 18de eeuw consumeerde een westerling jaarlijks zo’n 1,5 kg suiker. Vandaag is dat gemiddeld 75 kg. We eten dus 50 keer meer suiker.
  • 1 Belg op de 12 is diabetisch, dit cijfer zal in 2030 oplopen tot 1 op de 10.
  • De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid suiker bedraagt 50 gram. Wist je dat een blikje frisdrank al 70% bevat van die hoeveelheid?

Zo eet je minder suiker

Stap 1: ontmasker suiker op het etiket

Minder suiker eten begint bij het juist interpreteren van voedingslabels. Hoe hoger suiker in de ingrediëntenlijst staat vermeld, hoe meer suiker het bevat. Als er expliciet ‘suiker’ op staat, wil dit zeggen dat er nog toevoegde suikers aan toegevoegd zijn. Let ook op ‘schuilnamen‘ voor suiker zoals dextrose, maltose, fructose, glucosestroop, … Suiker kan ook in niet voor de hand liggende producten zitten. Denk maar aan ovengebakken chips, havermout, groenten uit een bokaal en bepaalde charcuterie.

Stap 2: ga kritisch door je voorraadkast

Als je etiketten begint te lezen, zul je merken dat aan een heleboel producten suikers worden toegevoegd. Ga dus kritisch door je voedselvoorraad thuis en vermijd deze producten in elk geval zoveel mogelijk: kant-en-klare salades en maaltijden, ontbijtgranen, muesli, broodsmeersels, vruchtensappen, dressings, … Let ook op met producten met een verlaagd vetgehalte: ze bevatten wel minder vet, maar daardoor vaak ook minder smaak. Dat smaaktekort compenseert de fabrikant door suiker toe te voegen.

Stap 3: doe slimmer boodschappen

Pure, onbewerkte producten met een beperkte ingrediëntenlijst bevatten doorgaans weinig tot geen toegevoegde suikers. Denk aan granen, zaden en pitten, noten en gedroogd fruit. En als je toch eens wilt zondigen, doe het dan goed. Ga je suiker vervangen of weglaten, dan bestaat het gevaar dat je gaat compenseren: ‘Het is toch light, dus ik mag wel twee stukken.’ Beter is dus om af en toe bewust te snoepen van een kleinere portie en er ook echt van te genieten.

Stap 4: let op met sapjes en lightdranken

Fruit eet je bij voorkeur in z’n geheel. Als je het perst, mixt of pureert, hou je bijna enkel suiker over en weinig nuttige stoffen. Bovendien gebruik je voor één glas al gauw twee of drie stukken fruit en zo kom je aan een heleboel suiker. Het verteert ook sneller dan wanneer je die stukken fruit in hun geheel zou eten.

Lightfrisdranken bevatten bijna geen calorieën, maar onderhouden wél je zin in zoet. Kies in de eerste plaats voor water om je dorst te lessen. Probeer je water eens op smaak te brengen op deze manier!

Stap 5: laat je niet verleiden

Suikerarm leven is vaak een kwestie van goede gewoonten en juiste keuzes. Enkele tips? Neem geen brood op restaurant. Ga voor pure basisgerechten (liefst zonder saus) zoals gegrilde vis met een salade of ga voor een gerecht met saus op basis van tomaten. Vraag om olijfolie in plaats van dressing als je een salade neemt en bestel een koffie of thee als dessert.

Suikerarme tussendoortjes zijn: plakjes banaan met een klein beetje pindakaas, een pitabroodje met hummusdip, groentestaafjes met tomatensalsa of tzatziki, een handvol noten of magere yoghurt met kaneel.

Onthoud als laatste dit: niets is slecht op zich, enkel de hoeveelheid ervan!

Ontdek ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."