Zonneallergie: zo herken je het (en dit doe je eraan)
Je hele leven zorgeloos zonnen – in combinatie met goed smeren, natuurlijk – en er dan plots niet meer tegen kunnen? Helaas voor veel mensen realiteit. Een zonneallergie kan van de ene op de andere dag ontstaan. Dit is hoe je overgevoeligheid aan ultraviolette straling kunt herkennen.
Zonneallergie: de symptomen
Bij een zonneallergie heb je last van rode, jeukende bultjes en/of vlekken op de huid. Ze ontstaan binnen de paar uren of dagen nadat je bent blootgesteld aan het zonlicht. Vooral personen met een lichte huid zijn hier gevoelig aan.
Komt vooral in de lente voor
Meestal krijgen mensen uitslag als hun huid nog niet gewend is aan de zon. Na een lange winter, bij het aanbreken van de lente, is zo’n moment. Of wanneer je in het putje van de winter naar de zon trekt.
Maar ook in volle zomer kan een zonneallergie nog de kop opsteken.
Zelfs achter glas ben je niet veilig
Zie je de zonnestralen niet met je blote ogen? Dan wil dat nog niet zeggen dat je er niet vatbaar voor bent. Op een zomerdag dringt de straling vaak dwars door de bewolking heen. En zelfs achter glas of bij dunne kledij kun je nog last krijgen van die vervelende jeukende bultjes.
De oplossing
Het enige wat je dan kunt doen, is even uit de zon wegblijven tot de bultjes volledig verdwenen zijn. Heb je er echt extreem veel last van? Dan kan de huisarts altijd medicatie voorschrijven, of kan hij jou eventueel doorverwijzen naar een dermatoloog voor lichttherapie.
Kan zonneallergie terugkomen?
De ene maakt het maar één keer in z’n leven mee terwijl het bij de andere jaarlijks weerkeert, daar bestaat geen garantie over. Weet wel dat sommige cosmeticaproducten overgevoeligheid voor zonlicht kunnen veroorzaken. Pas vooral op met parfum of verzorgingsproducten die parfum bevatten.
Last van zonneallergie? Probeer deze producten eens
Bron: margriet.nl – Beeld: gettyimages.be