Hoe weet je of je zonnecrème van vorig jaar nog goed is?
Voldoende zonnecrème smeren is erg belangrijk om je huid en gezondheid te beschermen. Maar kun je die tube van vorig jaar eigenlijk nog veilig gebruiken?
Van de zon genieten? Beschermen!
Onbeschermd in de zon zitten is geen goed idee: schadelijke uv-stralen werken vroegtijdige huidveroudering (denk maar aan rimpels, pigmentvlekken en huidverslapping) in de hand en vergroten het risico op huidkanker.
Zoek daarom de schaduw op, ga onder een parasol zitten, draag een hoed met een brede rand en draag lichte kledij met lange mouwen, zeker als je in de volle zon zit. En smeer vooral voldoende zonnecrème: elke twee uur, of na het zwemmen of zweten, een royale laag.
Uv-straling = de boosdoener
Of je verbrandt of niet, heeft niets te maken met hoe warm het buiten is, maar wel met de uv-index: hoe hoger die is, hoe groter de kans op verbranden en zonneschade, en hoe beter je dus moet smeren. Die index wordt onder andere bepaald door de bewolking, maar ook de periode van het jaar en het uur van de dag.
Goed om te weten:
- Uv A-stralen (met de ‘A’ van ‘aging’) zijn het hele jaar door aanwezig en kunnen doorheen wolken en glas dringen. Ze zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van huidkanker, vroegtijdige huidveroudering, pigmentstoornissen en zonneallergieën.
- Uv B-stralen (met de ‘B’ van ‘burning’) zorgen ervoor dat je huid verbrandt.
Is je zonnecrème van vorig jaar nog goed?
Vooraleer je je insmeert, check je best eerst de houdbaarheidsdatum van je zonnecrème. Dermatoloog Dagmar Ostijn: “De houdbaarheidsdatum van zonnecrèmes (en andere cosmetica) wordt aangeduid op de verpakking met een cijfer en de letter ‘M’ in een open potje. Dat cijfer geeft aan hoeveel maanden hij nog goed blijft na opening.
Meestal is dit 12 maanden, op voorwaarde dat je ‘m in een koele omgeving bewaart, en dus liever niet in de volle zon of in het handschoenkastje van je auto. Hitte doet de beschermingsfilter in je zonnecrème afnemen, waardoor hij niet meer optimaal zal beschermen. Hou ‘m dus uit de zon en stop ‘m eventueel in een koelzakje met aluminium binnenin. Zo warmt je zonnecrème nooit extreem op.”
Is je tube zonnecrème dus al langer dan de houdbaarheidsdatum open, of kwam hij in contact met warmte, dan gooi je ‘m best weg en schaf je een nieuwe aan.
Smeren kun je leren
Van plan om van de zon te genieten? Hou dan zeker deze zonnecrème-richtlijnen in het achterhoofd:
- Hoe hoger de SPF op de tube, hoe meer bescherming de crème biedt. Heb je een lichte huid, ga dan voor de hoogste factor die je in een zonbeschermingsproduct kunt vinden: SPF 50+. Heb je een donker(der) huidtype of ben je al wat gebruind, dan kun je voor SPF 30 kiezen. Goed om te weten: de factor tussen verschillende producten telt niet op, enkel de hoogste geldt. Een dagcrème met SPF 20 en een zonnecrème met SPF 30 geeft je dus geen SPF 50 als bescherming, maar een SPF 30.
- Let er ook op dat de zonnecrème beschermt tegen uv A-stralen, aangegeven met een cirkelvormig logo met UVA, of met PA (Protection Grade of UVA) en maximum vier plusjes naast. Hoe meer plusjes, hoe hoger de bescherming.
- Kies bovendien voor waterresistent als je ermee in het water gaat.
- Smeer je om de 2 uur in. Dat is erg belangrijk, want de werking van de crème is na 2 uur sterk verminderd. Ook na het zwemmen of zweten smeer je best opnieuw.
- Gebruik voldoende zonnecrème: om de factor te halen die op het product aangegeven staat, moet je twee milligram zonnecrème per vierkante centimeter huid smeren. Dat komt overeen met een koffielepel voor je gezicht, vier eetlepels voor je armen en benen en twee eetlepels voor je romp.
- Vermijd langdurige blootstelling aan de zon, vooral tijdens de middaguren (12 uur tot 16 uur).
Met dank aan dermatoloog Dagmar Ostijn (skinical.be)
Lees ook:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!