Z(o)o schattig: twee donzige babyflamingo’s geboren in ZOO Antwerpen
Pluizig nieuws uit ZOO Antwerpen: na de geboorte van babyflamingo Umi kwam een tweede kuikentje, Ubi, uit het ei piepen!
Donzige baby Umi
Vorige week konden de verzorgers in ZOO Antwerpen hun geluk niet op met de geboorte van een donzige flamingo, Umi (wat ‘leven’ betekent). De baby werd geboren in de broedmachine en met succes terug bij de eigen ouders geplaatst. Die lieten zich meteen van hun meest zorgzame kant zien en begonnen direct met hun baby te communiceren. “Umi is heel alert en roept goed. Ouders herkennen hun jong aan de stem. Communicatie ten top!“, zegt verzorgster Heidi.
De vader nam het kuiken op zijn poten en ging zitten om het kleintje warm te houden. Af en toe zie je het kopje tevoorschijn piepen. Mama en papa wisselen elkaar af om zelf te kunnen eten.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Verrassing: een tweede kleintje!
En dan moest de grootste verrassing nog komen. Een tweede schattig keukentje werd onverwacht geboren, nadat de verzorgers de flamingogroep wat rust gunden na de komst van Umi. Daardoor werden even geen nestinspecties gedaan. Van een flamingo die sinds begin juli op een ei was gaan zitten, werd gedacht dat hij op een nep-ei zat. Maar niets was minder waar: een schattig pluizenbolletje kroop volledig zelfstandig uit het ei en werd Ubi (betekenis: ‘hart’) genoemd. “Ons hart ging sneller slaan bij deze ontdekking”, vertelt verzorgster Heidi. “Dit hebben we nog nooit meegemaakt.Β Het is hartverwarmend dat de twee kleine flamingoβs samen kunnen opgroeien.”
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Het broedproces
De eieren van flamingo’s zijn zeer fragiel en kunnen snel breken. Daarom werd Umi geboren in een broedmachine, terwijl de ouders ijverig op een nep-ei van kalk bleven broeden. Zo bleef hun broedzorg gestimuleerd.
Een flamingo-ei uitbroeden duurt 28 dagen en het uitbreken van het kuiken duurt 72 uur. Op het einde van het broedproces verliest een ei 15 procent aan gewicht doorΒ verdamping van het water. Hierdoor ontstaat er een grotere luchtkamer, waar de baby met zijn kopje in terecht moet komen. Met een speciale eitand (een wit stipje op de bek dat later weer verdwijnt) geraakt het kuiken zo door het vlies en de eierschaal.
Verzorger Heidi: “Wist je dat de eidooier ook helemaal wordt opgenomen in het lijfje van de kleine vogel? Het is zijn voedsel zijn eerste uren uit het ei.”
Felrode babymelk
Net als duiven voeden flamingo’s hun jongen de eerste maanden met kropmelk. Die is heel energierijk zodat de baby goed kan groeien. Bij flamingo’s ziet die melk felrood, afkomstig van de natuurlijke kleurstof van de kreeftachtigen die ze eten. Die kleur zorgt uiteindelijk voor mooie rode veren, want pasgeboren kuikens zijn spierwit van kleur. Hun eerste verenkleed is vervolgens grijs om heel langzaam, na zo’n jaar, roze tot felrood te kleuren.
De flamingokolonie, mΓ©t de twee baby’s, is te bewonderen op het Flamingoplein aan de ingang van ZOO Antwerpen. Ben jij van plan om te gaan kijken?
Bron en beelden: ZOO Antwerpen
Meer leuke nieuwtjes uit de ZOO:
- Babynieuws uit ZOO Antwerpen: schattige okapi geboren
- Superschattig zebraveulentje geboren in ZOO Planckendael
- Zomertip: ZOOmerbar op het Flamingoplein van ZOO Antwerpen
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!