Mooi gebaar: afgedankte couveuses redden nu ook dierenlevens
Het UZ Gent schonk eerder deze week drie afgedankte couveuses aan het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC) in Merelbeke. Tot grote vreugde van verantwoordelijke Nic De Meulemeester: “Ook gewonde dieren hebben baat bij een warme omgeving.”
4000 à 5000 euro
Ze hebben honderden premature baby’tjes gered, en geven vanaf nu leven aan gewonde dieren. Een couveuse kost handenvol geld: reken 4000 à 5000 euro. De drie afgeschreven couveuses zijn dus meer dan welkom in het opvangcentrum!
“We krijgen jaarlijks zo’n 6.000 gewonde en verzwakte dieren binnen: van vogels en eekhoorns tot egels en muizen. Deze hulpeloze dieren kunnen voortaan in de couveuses worden verzorgd. Een couveuse zorgt voor een constante temperatuur van bijna 35 graden. Door in de couveuse te werken, kunnen we de warmte behouden waardoor het dier niet gaat verzwakken”, vertelt Nic aan VRT nieuws.
Als de diertjes weer gezond zijn, worden ze teruggezet in de natuur.
Een (gewond) jong dier op je pad? Dit moet je doen!
Tijdens de warme maanden zetten vele jongen van wilde dieren zoals vogels, eekhoorns of reeën hun eerste stapjes in de wereld. Ze leren jagen, vliegen, lopen en komen vaak kwetsbaar over. Wat zou jij doen, mocht je een kleine vogel in het gras zien sukkelen met zijn vleugels of een reekalf moederziel alleen in een grasveld aantreffen?
De meesten onder ons zouden het diertje meteen willen ‘redden’. Maar daar doen we vaak meer kwaad dan goed mee. Tamara, vrijwilliger bij het opvangcentrum voor wilde dieren en vogels in Malderen, kwam vorige zomer langs in ons Zomerhuis en gaf enkele nuttige tips:
Bron: vrt. Beeld: © fvv
Meer lezen?
- Vlaanderen gaat vuurwerk verbieden voor het dierenwelzijn
- Deze bloemen en planten zijn giftig voor huisdieren
- Hart voor dieren: Marina redt Turkse zwerfhonden
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!