10 culinaire tips voor een stressvrije kerst
21 nov 2014
Moet je werken tijdens de feestdagen maar ook gastvrouw zijn van het kerstfeestje bij jou thuis? Plan dan nu alvast wat je je gasten zal serveren en vermijd een hoop stress!
Tijdens de feestdagen verschijnen er heel wat kant-en-klare lekkernijen in de winkelrekken. Perfect als je geen uren in de keuken kan doorbrengen om een uitgebreide feestmaaltijd te bereiden. Probeer enkele producten op voorhand eens uit. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan op het feestje.
-
Doorblader enkele culinaire magazines – Libelle Lekker! bijvoorbeeld – en doe inspiratie op voor je menu. Schrijf alles netjes neer en stel een boodschappenlijst op.
-
Kies voor kant-en-klare ovenhapjes of zakouskis. Die zet je ongeveer een kwartier in de oven terwijl jij de gasten ontvangt en hen een glaasje inschenkt. Zorg ook voor enkele mini-kaaskroketjes in de diepvries. Die moeten maar enkele minuutjes in de friteuse. Reken op 3 à 5 hapjes per persoon.
-
Geen tijd om op voorhand toastjes te besmeren? Leg enkele toastjes om een mooi bord en zet de topping (paté, tapenade, garnaalsalade,…) er gewoon naast op tafel. De gasten kunnen zelf naar hartenlust smeren.
-
Wie feest zegt, denkt ook aan oesters. Het is best een karweitje om ze open te maken. Geen tijd? Kies dan voor de gevulde sint-jakobsschelpen van Lidl. Geserveerd met een romig wijnsausje en grijze garnalen. Even in de oven en klaar!
-
Geen zin in de tradionele kalkoen? Kies dan eens voor lamsvlees. Combineer met smaken als tijm, salie, rozemarijn, komijn, munt, marjolein, oregano, mosterd of honing. Serveer met aubergines en courgette voor een hedendaagse touch.
-
Eet je graag wild tijdens de feesten? Maak dan (een dag) op voorhand een stoofpotje van everzwijn klaar. Warm het op een laag vuurtje op als de gasten arriveren.
-
Serveer het hoofdgerecht met een kant-en-klare aardappelgratin. Die hoeft gewoon even in de oven om op te warmen. Serveer hem in een mooi schoteltje aan je gasten.
-
Het kerstdessert bij uitstek is een ijsbûche. Haal de bûche 5 of 10 minuten voor serveren uit de diepvries.
-
Bij een rijkelijke feestmaaltijd horen ook aangepaste wijnen. Jennifer Silvius, verkozen als sommelier van het jaar in 2012 door Gault Millau en ook sommelier voor winkelketen Lidl, raadt aan om wijn op voorhand te proeven. Zo ben je honder procent zeker of hij goed bij jouw menu past.
- Op de dag van het feest giet je de wijn in een karaf om hem te luchten. Witte wijn hoeft niet ijskoud te zijn en rode wijn niet te warm.
Kijk voor meer inspiratie, videorecepten en decotips op lidldelicieux.be/nl .