Kerstkoekjes versieren: 20 ideeën met glazuur
20 nov 2024
Ze zien eruit alsof je er úren aan hebt gewerkt, deze kerstkoekjes met glazuur. Dat je deze pareltjes eigenlijk in 1, 2, 3 op tafel tovert, verklappen we natuurlijk aan niemand…
Aan de slag met glazuur en icing: enkele tips
- Om de koekjes te versieren heb je wit glazuur nodig. Wij gebruikten de ‘Mix voor Royal Icing’ van FunCakes (o.a. bij deleukstetaartenshop.be). Meng wat icing poeder met enkele druppels water tot een gladde massa. Doe het glazuur in een papieren spuitzak, rol de zak dicht en knip er een klein puntje af. Hiermee kun je de koekjes naar hartenlust versieren.
- Heb je liever wat kleur? Meng het glazuur met eetbare kleurstof (bijv. ‘Eetbare Kleurstof’ van FunCakes bij deleukstetaartenshop.be). Hoe meer druppels kleurstof je door het glazuur mengt, hoe donkerder de tint wordt. Door verschillende tinten met elkaar te mengen, kun je ook andere kleuren maken. Rood en geel worden bijvoorbeeld oranje.
- De koekjes kun je nog verder afwerken met eetbare parels, glitter, sprinkles enzovoort.
- Ben je klaar met versieren? Laat het glazuur goed uitharden. Dat kan zeker een paar uur duren.
- Maak op voorhand verschillende spuitzakjes met gekleurde icing, zodat je de koekjes vlot kunt versieren.
- Een koekje inkleuren met icing? Zet dan eerst een lijntje op de rand van het koekje: zo loopt de icing niet over en krijg je het mooiste resultaat. De binnenkant van het koekje vul je vervolgens op door met de achterkant van een lepeltje het glazuur met ronddraaiende bewegingen te verdelen. Doe dit voorzichtig, zodat je geen kruimels in je icing krijgt.
- Als je een vloeiend egaal patroon wilt maken, kun je meteen met een andere kleur vormpjes in het basisglazuur maken. Wil je eerder wat reliëf creëren, dan moet je de eerste laag icing goed laten uitharden. Dit kan een paar uur duren. Het is dan handig om ’s avonds de basislaag aan te brengen zodat je de volgende dag meteen weer verder kunt.
Kerstkoekjes versieren met glazuur: 20 ideeën
Een sneeuwbol, kerstboom of een heel winterdorp: met glazuur zijn er oneindig veel manieren om kerstkoekjes te versieren. Baseer je op een van onderstaande ideetjes of laat je creativiteit de vrije loop.
Productie & styling: Harald Ligtvoet • Foto’s: Wout Hendrickx • Met dank aan Arte International, Dille & Kamille en Van Uytsel
Meer kerstideeën:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!