Een geslaagd gebraad: tien tips voor het lekkerste gebraad
Zalig, zo’n gebraad op zondag. Maar hoe lang moet het garen? En wanneer weet je of het klaar is?ย Met deze tien tips loopt het nooit mis en schotel je je gasten een geslaagd gebraad voor!
Tips voor een geslaagd gebraad:
1. Koop je gebraad niet te klein, het risico op uitdrogen is dan groter. Voor 4 personen volstaat een stuk van 800 g ร 1 kg.
2. Leg je gebraad niet rechtstreeks uit de koelkast in de pan of oven, maar laat het eerst een uurtje op kamertemperatuur komen. Als je koud vlees in een hete pan legt, schrikt het en gaat het zich opspannen – zo wordt het taai.
3. Zorg ervoor dat je gebraad gelijkmatig van vorm is. Is dat niet het geval, bind het dan op tot het wel gelijkvormig is, anders kan het ene stuk al droog zijn terwijl het andere stuk nog maar net gaar is. Vetrandjes laat je zitten: die geven smaak en kun je altijd achteraf nog wegsnijden. Bovendien zorgt dat laagje vet ervoor dat je gebraad niet uitdroogt.
4. Om alle sappen lekker in het vlees te houden, is het belangrijk om het vlees eerst dicht te schroeien in een hete pan met vetstof, of in de oven op hoge temperatuur.
5. Braden is vlees lange tijd op lage temperatuur laten garen. Je weet dus wat je moet doen: zet de oventemperatuur niet te hoog – tussen de 150 en 180ยฐC is ideaal (en afhankelijk van de soort vlees die je gaat braden). Gebruik boven- en onderwarmte, en liever niet de heteluchtstand van de oven, want die droogt je gebraad uit.ย
6. Je kunt het ook in de pan klaarmaken, maar kies dan wel een pan met dikke bodem (een gietijzeren braadpan bijvoorbeeld). Doe het deksel op de pan en zet het vuur niet te hoog. Gebruik een kleefpan, geen pan met antiaanbaklaag: van de aanbaksels kun je lekkere jus maken. Kies je pan ook niet te groot want op plekjes waar geen vlees ligt kan de boter verbranden. Is je pan toch te groot, leg dan wat grof gesneden groenten (sjalot, wortelโฆ) rond je gebraad: die geven ook nog smaak aan je saus.
7. Bedruip het geregeld met wat van het braadvocht zodat het niet uitdroogt.
8. Haal 5 minuten voor het einde van de bereidingstijd het touwtje van je opgebonden gebraad: zo kan het vlees nog even uitzetten.
9. Voor een sappig gebraad laat je het vlees nadat het uit de oven of de braadpan komt een kwartiertje rusten onder aluminiumfolie, zodat de vleessappen zich kunnen herverdelen.
10. Snij het daarna met een scherp mes: als je een bot mes gebruikt, moet je te hard op het vlees duwen en duw je het vocht eruit.
Zo’n gebraad is trouwens altijd een goed idee op kerstavond. Zodra je het uit de oven haalt, kan het rusten en vult de heerlijke geur de kamer. Het zal je heel wat stress op kerst besparen, waardoor je des te meer kunt genieten.
Wim Ballieu bereidt een heerlijk varkensgebraad:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
10x een geslaagd gebraad
Zin in nog meer kookinspiratie?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!