Voedselverspilling tijdens de kerstperiode: zo let je erop
De antiverspillings-app Phenix bevroeg onlangs 1000 mensen over hun kerstaankopen in de supermarkt, en wat blijkt? De meeste mensen gaven aan dat ze rond de kerstperiode meer voedsel verspillen dan anders. Enkele tips om beter te doen!
Voor de zekerheid…
Niemand wil graag dat zijn of haar gasten met honger van tafel gaan, dus kiest de bourgondische Belg graag het zekere voor het onzekere: meer voorzien dan er mensen zijn. Maar ook al het lekkers dat geëtaleerd staat in de warenhuizen, doet ons impulsiever kopen tijdens de mooiste tijd van het jaar.
Ruim 4 op de 5 gastheren en -vrouwen (83%) kopen (veel) meer eten dan hun gasten kunnen verorberen. Het gevolg: ze hebben gemiddeld een vijfde van de feestmaaltijd over en 43% blijft achter met een koelkast die bomvol zit.
5 tips om voedselverspilling tegen te gaan.
Toch kun je rekening houden met enkele makkelijke tips voor je aan het kerstfestijn begint om niet té veel overschot te hebben:
- Houd bij het opmaken van het menu rekening met de voorkeuren van je gasten en met de producten in je voorraadkast.
- Stel een lijstje op voor je naar de winkel gaat en houd je daaraan. Het is bovendien erg nuttig om de hoeveelheden te noteren, zodat je zeker niet te veel koopt.
- Ga je inkopen doen in een verpakkingsvrije winkel. Zo kun je zelf de exacte hoeveelheden kiezen en blijf je niet achter met een ingrediënt dat je niet zo vaak gebruikt.
- Let op de porties. Het is beter om kleinere porties te serveren en je gasten een tweede keer te bedienen, dan dat de helft van hun bord blijft liggen en je het moet weggooien.
- Gebruik je restjes! Eet ze simpelweg op tijdens de dagen na je feestmaal, verwerk ze in nieuwe gerechten, vries ze in, of, nog beter: doe er iemand een plezier mee. Je kunt ze aanbieden aan je gasten of schenken aan iemand in je buurt die er nood aan heeft.
Goed bezig!
Uit het onderzoek van Phenix is ook positief nieuws gekomen: Belgen gooien niet zomaar alles meteen weg. Twee op de drie Belgen eten nog dagenlang van hun kerstmenu. Iets meer dan de helft (52%) vriest restjes in en 41% geeft ze mee aan de gasten. Gelukkig zegt slechts een minderheid van de gastheren en -vrouwen (13%) dat ze de restjes na de feestdagen meteen in de vuilbak of de compostbak kieperen. Goed bezig, dus!
Ook interessant:
- Kerstcadeautjes: ecologisch/zero waste inpakken doe je zo!
- Verrassend: 8 zero waste alternatieven voor vershoudfolie
- 10x koken met diepvriesvis: goedkoper, gezond én duurzaam
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!