10 tips voor de perfecte pasta
Maak eens zelf pasta of ravioli. Dubbel zo lekker en met onze 10 tips lukt het vast en zeker.
Maak eens zelf pasta of ravioli. Dubbel zo lekker en met onze 10 tips lukt het vast en zeker!
1) Neem geen gewone patisseriebloem, maar kies voor harde tarwegries, ook ‘durum tarwe’ of ‘grano duro’ genoemd. Deze gelige pastabloem voelt korrelig en vrij grof aan, maar levert eens verwerkt fluwelige pasta op.
2) Hou het simpel! Het succesrecept is eenvoudig: reken 100 g bloem per middelgroot ei, dat betekent dat je voor 300 g 3 middelgrote eieren neemt. Samen levert dit voldoende verse pasta – zo’n 400 g – op voor 4 personen.
3) Kneed de bloem met de eieren niet te lang maar wel krachtig door: 10 minuten zijn voldoende, als je het met de hand doet. Het deeg moet elastisch en glad aanvoelen. Als het nog wat plakkerig is, kneed er dan nog wat extra bloem door. Is het te droog, werk er dan een klein scheutje water door.
4) Laat het deeg 30 minuten in de koelkast rusten voor je het gaat verwerken, zodat de gluten die je tijdens het kneden hebt geactiveerd, weer tot rust komen. Verpak het daarvoor eerst in plasticfolie zodat het niet uitdroogt.
5) Met de deegroller lukt het natuurlijk ook, maar een basic pastamachine is best betaalbaar (€ 59 bij Dille & Kamille, bijvoorbeeld), en terwijl je de standen regelt van wijd naar smal, maak je de pastavellen dunner en dunner.
6) Pasta zet uit tijdens het koken. Draai de vellen dus dun genoeg, zeker voor ravioli, waarbij de randen de dubbele dikte krijgen, maar ook voor fijne spaghettini. Voor lasagne, spaghetti en linguini draai je tot de op één na dunste stand.
7) Maak je ravioli? Druk de pasta goed aan rondom de vulling, zodat er geen lucht in blijft zitten. Zo voorkom je dat de ravioli openbarsten tijdens het koken.
8) Kook verse pasta altijd in een ruime pan met gezouten water. Een kooktijd van 2 à 3 minuten is voldoende. Als de pasta komt bovendrijven, is hij beetgaar en dus perfect.
9) Maak je lasagne of canelloni? Kook de vellen dan ook eerst een 2-tal minuten in porties vóór en laat ze plat drogen op een schone theedoek voor je ze verder verwerkt.
10) Giet verse pasta niet té zorgvuldig af: met een beetje aanhangend water en nog een scheutje olijfolie erdoor vermijd je dat hij gaat plakken.
Lees meer: