10 x originele pesto
Geen zin in de traditionele basilicumpesto? Met deze 10 varianten verras je familie en vrienden.
1. Amandelpesto
Spoel 1 bosje basilicum en laat goed uitlekken. Doe samen met 50 g amandelen, 2 teentjes knoflook en 50 g geraspte parmezaan in de blender. Voeg een flinke scheut olijfolie toe en mix tot een smeuïge pesto. Kruid met peper en zout.
2. Boerenkoolpesto
Blancheer 1/2 krop boerenkool, laat schrikken onder ijskoud water en laat goed uitlekken. Doe samen met 2 teentjes gepelde knoflook, een handvol geroosterde walnoten, een handvol verse basilicum, 50 g gerapte pecorino en een flinke scheut olijfolie in de blender en mix tot een smeuïge pesto. Breng op smaak met citroensap, chilipoeder, peper en zout.
3. Rodebietjespesto
Snij 3 gekookte rode bietjes in blokjes en doe samen met 3 teentjes gepelde knoflook, een handvol pistachenoten, 50 g geraspte parmezaan en een flinke scheut olijfolie in de blender. Mix tot een smeuïge pesto. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.
4. Pesto van geroosterde paprika
Pel 3 teentjes knoflook. Doe samen met 1 bokaal gegrilde paprika's, de rasp van 1 citroen, 1 kl suiker, 60 g amandelpoeder, 1 kl paprikapoeder, 60 ml olijfolie en 125 ml water in de blender en mix fijn. Breng op smaak met peper, zout en citroensap.
5. Korianderpesto
Spoel 2 bosjes koriander en laat goed uitlekken. Doe samen met 2 teentjes gepelde knoflook, 50 g pijnboompitten, het sap van 1 citroen en 100 ml olijfolie in de blender en mix fijn. Kruid met peper en zout.
6. Rucolapesto
Rooster 20 g pijnboompitten in een pan zonder vetstof. Doe ze samen met 40 g gespoelde rucola, 50 g gerapste parmezaan en 1 teentje gepelde knoflook in de blender en mix fijn. Schenk er olijfolie bij tot de pesto de gewenste dikte heeft.
7. Walnotenpesto
Spoel 2 bosjes waterkers. Hak 25 g walnoten grof. Doe ze samen met de waterkers, 25 g ongezouten pinda's, 100 g geraspte parmezaan en 2 el mayonaise in de blender. Mix tot de gewenste dikte en breng op smaak met peper en zout.
8. Spinaziepesto
Spoel 200 g spinazie en 50 g basilicum en laat goed uitlekken. Doe samen met 2 teentjes gepelde knoflook, 1 el citroensap, 50 g geraspte parmezaan en een snuifje zout in de blender en mix fijn. Voeg in een straaltje voldoende olijfolie toe. Breng de pesto op smaak met peper.
9. Tomatenpesto
Schep 70 g zongedroogde tomaatjes uit hun olie. Doe ze samen met 1 teentje gepelde knoflook, 30 g geroosterde pijnboompitten en 30 g geraspte parmezaan in de blender. Mix, en voeg de olie van de tomaatjes toe, tot een smeuïge pesto. Kruid met peper en zout.
10. Peterselie-citroenpesto
Spoel 1 bosje bladpeterselie en laat goed uitlekken. Doe samen met 50 g geroosterde pijnboompitten, 50 g geraspte parmezaan, 1 el geraspte citroenschil en 1 el citroensap in de blender. Voeg 4 el olijfolie toe en mix tot een smeuïge pesto en kruid met peper en zout.