Stoemp: 20x comfortfood om van te genieten
Niets zo lekker als een heerlijke stoemp, toch? Stamppot of stoemp kun je ieder seizoen maken met de lekkerste seizoensgroenten. Wat denk je van een heerlijke spinaziestoemp? Of meer fan van wortelstoemp? Het kan allemaal!
Stoemp: 20 heerlijke gerechten
Stap voor stap de perfecte stoemp
Tip vooraf: werk met de lekkerste seizoensgroenten om de lekkerste stoemp te maken!
1. Kies voor de juiste aardappel
Kies voor bloemige aardappelen, zoals het bintje. Ze bevatten extra veel zetmeel en vallen een beetje uit elkaar tijdens het koken. Zo kun je ze makkelijk pureren, en zo krijg je een lekker gladde stoemp. Heb je liever een puree met stukjes erin? Kies dan voor de iets stevigere Charlotte-aardappelen.
2. Het beste zit in de schil
Kook de aardappelen in de schil om de smaak en voedingsstoffen optimaal te behouden. Pel de aardappalen als ze nog warm zijn.
3. Droog is de boodschap
Laat de aardappelen nadat je ze hebt afgegoten even droogstomen. Hoe minder water, hoe beter de puree.
4. Pureren in een handomdraai
Pureer de aardappelen met een stamper of een ouderwetse passe vite. Gebruik geen mixer want dan wordt de puree erg plakkerig.
5. Stampen maar
Stamppot of stoemp maak je door heerlijke groenten (gekookt, gebakken of geroosterd) onder de puree te mengen en deels te pureren.
6. Werk af met de juiste toets
Voeg lauwwarme melk, een klontje boter en een eitje toe. Gebruik best geen koude melk, want dan zakt de puree in elkaar. Breng het warme lekkers op smaak met peper, zout en veel verse nootmuskaat. En mmmmm, smullen maar!
Nog meer lekkers:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!