20 Aziatische aperitiefhapjes om duimen en vingers bij af te likken
24 mrt 2024
Sushi’s, samosa’s, lenterolletjes, minisatΓ©s… De Aziatische keukens lenen zich perfect tot het maken van lekker kruidige aperitiefhapjes. Wij kozen onze 20 favoriete Aziatische hapjes om duimen en vingers bij af te likken.
Een lekker aperitiefhapje is de ideale start van een gezellige avond. En al zeker als er smaakmakers als nori, koriander of teriyakisaus bij aan te pas komen. Wist je trouwens dat je de meeste ingrediΓ«nten voor deze Aziatische hapjes tegenwoordig gewoon in de grotere Belgische supermarkten kunt vinden? Met enkele basissauzen en kruiden kom je al een heel eind:
- Vissaus: het ‘zout’ uit de Thaise keuken. Een essentieel ingrediΓ«nt om die typisch Thaise smaak in je gerechten te krijgen. Het wordt gemaakt uit gefermenteerde ansjovis en zout en je mengt het met andere (frisse) smaakmakers zoals limoen, suiker, chili…
- Nori: een dun zeewiervel dat veel gebruikt wordt in de Japanse en Koreaanse keuken. Denk maar aan sushi.
- Sojasaus: het ‘zout’ uit de Centraal-Aziatische keukens. Het is een gefermenteerde saus gemaakt uit sojabonen en zout. Er bestaat een lichte variant (voor soepen of lichte sauzen) en een donkerdere (om vlees of bouillon te kleuren).
- Panko: een soort paneermeel uit Japan. Het is iets zoeter, lichter en krokanter dan het paneermeel dat wij kennen.
- Rijstwijn: de bekendste variant hiervan kennen we onder de Japanse naam sake. Ook in China (Shaoxing) en Korea (cheongju) worden er (andere soorten) rijstwijn gebruikt. Ook de Japanse mirin is een vorm van rijstwijn, maar dan gezoet. Rijstwijn kun je gebruiken in sauzen en marinades en wordt in AziΓ« natuurlijk ook gedronken in kleine kommetjes.
20x Aziatische aperitiefhapjes
Nog meer hapjes
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!