6 alternatieve vetstoffen die je misschien nog niet kent
Waar kan ik ze kopen?
De meeste van onderstaande vetstoffen kan je kopen in de betere gezondheidswinkel, zoals Bio-Planet of – met een beetje geluk – in de supermarkt.
Ghee
Ghee is geklaarde boter die in de Indische keuken wordt gebruikt om te bakken en te braden. Deze vetstof heeft een heel typische nootachtige smaak, kan worden verwarmd tot wel 250Β°C en spat niet tijdens het bakken.
Camelinaolie
Deze olie komt van de oeroude huttentutplant (Γ©cht waar!), die een heropleving maakt als ‘superfood’. De olie heeft een unieke samenstelling van 70% onverzadigde vetzuren en meer dan 30% omega 3-vetzuren. Ze heeft een lichte amandelsmaak en wordt enkel koud gebruikt.
Chiaolie
De chiaolie wordt geperst uit de Zuid-Mexicaanse chiazaadjes. Deze olie is bijzonder rijk aan omega 3-vetzuren en geeft een nootachtige smaak aan koude bereidingen.
Saffloerolie
Deze olie is rijk aan omega 6 en heeft een vrij neutrale smaak die ideaal is voor dressings en vinaigrettes.
Raapzaadolie
Rijk aan omega 3 en 6 en met een fijne, nootachtige smaak. Ideaal als dressing, maar kan ook worden gebruikt in warme bereidingen.
Avocado-olie
Zeer romig en boterachtig. Ideaal om te bakken, want je kunt de olie verhitten tot 270Β°C.
Wil je graag weten hoe je kunt koken met een minimum aan vetstof? Ontdek snel onze tips!Β