Havermout: 6 makkelijke ideeën
Makkelijk, gezond, voedzaam en bovendien heel erg lekker: dat is havermout in een notendop. Het prijkt zelfs bovenaan ons lijstje van favoriete voedingsmiddelen. Op zoek naar leuke ideeën en makkelijke recepten met havermout? Lees hier verder.
Havermout = hip
Een havermoutontbijt, verwerkt in koekjes, in granola en zelfs in smoothies… de gezonde granen zijn helemaal ingeburgerd in onze dagelijkse eetgewoonten. Waarom zijn recepten met havermout zo populair?
- Het is gezond.
- Het verlaagt de cholesterol, bevat veel antioxidanten en is van nature (als de pure versie koopt) glutenvrij.
- Het is bovendien ook superlekker én zorgt ervoor dat je je lange tijd verzadigd voelt en niet snel naar een koekje of snoepje grijpt.
- Het is ook een goedkoop product en is lang houdbaar, indien je de verpakking goed afsluit.
Wat is het eigenlijk?
Havermout bestaat uit geplette haverkorrels. Er bestaan verschillende soorten en de bereidingstijd wil al eens verschillen.
- gewone: hele haverkorrel, kooktijd 15 minuten.
- snelkokende: gebroken haverkorrels, kooktijd 5 minuten.
- instant: voorgekookte, snelkokende havermout. Wordt meestal in zakjes verkocht waar je alleen nog melk of water aan toe moet voegen, en bevat vaak suiker, zout en andere smaakmakers.
Wil je het gaan eten omdat het gezond is? Kijk dan even op de ingrediëntenlijst op de verpakking of er niet te veel smaakmakers en andere stoffen aan toegevoegd zijn.
Wat kun je maken met havermout?
Als je dacht dat enkel havermout als ontbijt tot de opties behoort, dan heb je het mis. Er zijn nog zoveel meer mogelijkheden. Hieronder vind je 6 leuke ideeën én een hoop makkelijke recepten met havermout.
1. Havermoutpap
Waarschijnlijk de bekendste bereiding: kook je havermout in melk of water en voeg er naar smaak suiker, honing of een andere zoetstof naar keuze, vers of gedroogd fruit en/of gehakte noten aan toe. Voor 1 l melk heb je ongeveer 80 g nodig. Kijk voor de juiste kooktijd op de verpakking.
Lekkere combinaties zijn:
- 30 g havermout + 2 el gedroogde cranberries
- 30 g + snuifje kaneel + 2 el in stukjes gesneden gedroogde appel
- 30 g + 1 el gedroogde rozijnen + 1 el gehakte geroosterde amandelen
Doe alles in een kommetje waarin het in volume kan verdubbelen, overgiet met 180 ml melk of water en zet 3 minuten in de microgolfoven. Voeg suiker, honing of een andere zoetstof naar smaak toe. Probeer ook eens hazelnoot- of amandelmelk voor je pap: een lekker plantaardig alternatief voor dierlijke zuivel.
2. Pannenkoeken
Waarom zou je de gewone bloem in pannenkoeken eens niet vervangen door haverbloem? Die maak je makkelijk zelf door havermout fijn te mixen in de blender of keukenmachine.
3. Koekjes en cakes
Lekker knapperige havermoutkoekjes… Je blijft ervan smullen! Doe wat honing in het deeg, of roer er nog wat rozijntjes of stukjes bakchocolade door.
Ook in een cake kun je een deel van de bloem vervangen door haverbloem, of maak eens een oh zo populaire mugcake. Dat is een cakeje waarvoor je alle ingrediënten mengt in een grote kop, bakt in de microgolfoven en meestal ook warm eet.
Meng in je kop bijvoorbeeld:
- 3 el melk
- 1 el olie
- 1 el suiker
- 3 el zelfrijzende bloem
- 1,5 el havermout
- 1 el gehakte hazelnoten
- en een snuifje kaneel.
Schep 1 eetlepel chocopasta met hazelnoten op het beslag en duw het onder in het cakebeslag. Zet 30 seconden in de microgolfoven op 700 W en vervolgens nog 15 seconden. Laat 5 minuutjes staan voor je het cakeje opeet. Een echte verwennerij!
4. Crumble
Havervlokken door het crumbledeeg geven je crumble een lekker krokant korstje. Voor extra crunch kun je 100 g havermout in een pannetje doen met 100 g suiker en 50 g boter en omroeren tot de boter gesmolten is. Strooi dit over je schaaltje met fruit, en bak het krokant in de oven. Heerlijk!
5. In een smoothie
Een smoothie krijgt meteen meer body als je er wat havermout doorheen mixt. Het houdt het hongergevoel langer weg.
6. In je yoghurt
Maak een lekkere granola of muesli om door je yoghurt te mengen, of zet ’s avonds je potje yoghurt of melk met havermout en fruit al klaar in de koelkast. Meng 30 g havermout met 160 à 180 ml melk, 180 ml yoghurt, fruit naar keuze en suiker of een andere zoetstof naar smaak. Zet afgedekt in de koelkast tot de volgende ochtend, zodat het goed kan zwellen. Voeg eventueel nog wat nootjes of granola toe voor wat crunch en je ontbijtje is klaar.
En probeer ook deze recepten met havermout eens
Havermout kun je ook over een salade strooien, je kunt er een stukje vlees of vis mee paneren, je kunt ook een deel van de bloem in pizza-, quiche- of brooddeeg vervangen door havermout. Een echte aanrader.
Nog meer lekkers:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!