Geen vlees vereist: eet je ijzersterk met groenten en fruit
1 + 1 = 3
Wanneer je van plan bent om minder rood vlees te eten, kun je je ijzerlevel op peil houden door het eten van de juiste groenten en fruit. Vele soorten bevatten immers ook voldoendeΒ ijzer. Alleen wordt het niet zo makkelijk opgenomen in ons lichaam, omdat ze veel sneller verteren. Gelukkig bestaat er een simpel trucje datΒ ervoor zorgt dat het ijzer uit groenten tot zes keer meer en sneller wordt opgenomen in het lichaam. Dat trucje heet vitamine C!Β Wanneer je de twee samen eet, kun je ervan op aan dat je je dagelijkse behoefte aan ijzer binnen hebt
IJzersterke combinaties!
Hieronder vind je zes ijzerrijke plantaardige voedingsmiddelen gecombineerd met een vitamine C-bommetje. Er zijn tal van combinaties mogelijk, dus laat je creativiteit de vrijeΒ loop!
spinazie (Fe) Β + rode paprika (C)
broccoli (Fe) + tomaat (C)
zwarte bonen (Fe) + rodekool (C)
wittekool (Fe) + sinaasappel (C)
linzen (Fe) +Β wortel (C)
donkere chocolade (Fe) + aardbei (C)
Pas op met wijn, koffie, thee of calcium
Er bestaan ook voedingsmiddelen die de opname van ijzer door het lichaam in de weg staan. Indien je ijzertekort hebt, combineer je ijzerrijke voedingsmiddelen beter niet met voeding of drank waarin veel tannines zitten. Ook calcium maaktΒ ijzeropname moeilijker. Dus wanneer je extra ijzerreserve wenst op te bouwen, vermijd dan koffie, thee of wijn en calciumsupplementen voor of bij de maaltijd.
Bron: health.com. Beeld: Corbis.