Restjes eiwit: originele ideeën om van te genieten
Je kent het wel: je hebt taart gebakken, maar daarvoor had je meer eidooiers nodig dan eiwitten. Wat doe je dan met de restjes eiwit? Zonde om zomaar weg te gooien, toch? Onze tips:
1. Maak meringue met restjes eiwit
Helemaal hip tegenwoordig, dus waarom zou je je er niet een keertje aan wagen? Maak frambozenmeringues, kransjes van meringue, chocolademeringuehartjes of een feestelijke pavlova met die restjes eiwit!
2. Bak koekjes
Nog een snoepje bij de koffie? Gebruik je eiwitten voor macarons, bokkenpootjes of kokosrotsjes. Of gebruik het als basis voor glazuur om je koekjes mee af te werken.
3. Top een taart met schuim
Geef toe, zo’n taart met een schuimlaagje ziet er toch extra feestelijk uit?
4. Maak îles flottantes
Een klassieker uit de Franse keuken. Aan de slag?
5. ‘Lijm’ voor zaadjes op je zelfgebakken brood
Zorg ervoor dat je sesamzaadjes of maanzaadjes goed op je brood blijven plakken. Dat doe je door het brood te bestrijken met losgeklopt eiwit, alvorens je de zaadjes erover strooit. Ideaal als je maar een heel klein beetje eiwit over hebt.
6. Maak een luchtige mousse
Altijd lekker! Chocolademousse voor de zoetekauwen of forelmousse voor de hartige eters.
7. Maak er een cocktail mee!
Dat witte schuimlaagje op je whisky sour? Da’s eiwit!
8. Vries ze in
Eiwitten kun je nog 2 dagen in de koelkast bewaren, maar je kunt ze ook invriezen. Handige tip: doe de eiwitten in aparte doosjes of ijsblokjesvormpjes en bewaar ze daarna in een doos of een diepvrieszakje in de vriezer. Zo kun je ze straks makkelijk doseren. Eiwit blijft in de diepvriezer nog 3 maanden goed.
Restjes in de koelkast? Zo verwerk je ze
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!