7x zo hou je koken voordelig
Is je budget een beetje uit balans? Zelf koken pakt sowieso voordelig uit, zeker als je deze zeven tips in het achterhoofd houdt.
Zijn de gevolgen van de feestperiode zichtbaar in je portemonnee, let je op je centen met een grote uitgave in het verschiet of duurde de voorbije maand gewoon net iets te lang voor je bankrekening? Een snelle en efficiΓ«nte manier om geld te besparen is zelf koken: met deze tips komt dat extra voordelig uit.
1 Budgettoppers in bulk
Aardappelen, uien en wortelen zijn budgettoppers bij uitstek, lang houdbaar Γ©n inzetbaar in allerlei gerechten. Denk aan stoofpotjes, quiches, puree en soep. Vaak kun je ze ook in bulk kopen wat ze nog goedkoper maakt.
2 Blij met ei
Eitjes zijn nog zoβn budgetvriendelijk product waar je alle kanten mee uitkan en die bovendien lekker en gezond zijn. Verwerk ze in hartige taarten en frittataβs, gepocheerd bij een smeuΓ―ge puree of zachtgekookt in een kom dampende ramensoep.
3 Veggie koken = voordelig koken
Vlees en vis wegen al snel door op je voedingsbudget. Door af en toe een veggiedag in te lassen kun je heel wat geld besparen. Peulvruchten en eieren zijn op deze dagen goeie vervangers.
4 Vis in blik
Kies eens voor vis in blik, zoals tonijn, zalm of makreel. Het is net zo voedzaam als verse vis, goedkoper en makkelijk te verwerken in een salade of in een pasta.
5 In ’t seizoen
Koop altijd groenten en fruit van het seizoen. Dan is de aanvoer het grootst en de prijs het laagst. Het zorg er ook automatisch voor dat je voldoende gevarieerd eet.
6 Uit de diepvries
Diepvriesgroenten en -fruit zonder toevoegingen zijn een goed alternatief voor verse. Ze zijn geoogst en verwerkt op het juiste moment, snel en eenvoudig te bereiden, goedkoop, voedzaam, gemakkelijk te doseren en lang houdbaar.
7 Kliekjesdag
Roep een wekelijkse restjesdag in het leven.
- Bewaar kleine restjes van rauwe groenten zoals een halve ui, het uiteinde van een komkommer, een stukje pompoen of kool⦠in de koelkast en maak er groentesoep van: elke week smaakt ze anders.
- Restjes bereide groenten kun je verwerken in stoemp, een pastagerecht, een goed gevulde omelet of quiche.
- Of bewaar ze in de diepvriezer voor als je een keertje alleen voor jezelf moet koken: in géén tijd tover je dan iets lekkers op tafel.