8 x pasta
In de winkelrekken vind je zoveel meer types pasta dan macaroni en spaghetti.
Conchiglie: deze schelpen houden de saus goed vast. Grote exemplaren kun je ook vullen met groenten en/of vlees.
Farfalle: 'strikjes' of 'vlindertjes' zijn lekker met groentesauzen of in een pastasalade.
Orecchiette: deze ietwat holle 'oortjes' houden heel goed sauzen vast, terwijl de iets dikkere rand de pasta beet geeft.
Orzo: ook wel 'riso' genoemd. Deze pasta in de vorm van een rijstkorrel wordt gebruikt in soep, maar ook in salades of om groenten mee te vullen.
Penne rigati: geribbelde pastabuisjes, die schuin zijn afgesneden. De ribbeltjes en de holle vorm houden de saus goed vast.
Spaghetti: dé pastaklassieker. Deze sprietjes van 2 mm dik kun je makkelijk rond je vork wikkelen. Dunnere vormen zijn spaghettini (1,5 mm) en capellini (1 mm).
Stelline: kleine pastasterretjes die vooral in soep gebruikt worden.
[LINK_TEXT id=4]: lintpasta van 1 cm dik. Er bestaan ook smallere (linguine, 3 mm) en bredere linten (fettuccine, 12,5 mm en pappardelle, 25 mm). Tagliatelle wordt traditioneel met ragù alla bolognese gegeten.