
Afbakbroodjes uit de airfryer: snelle ideetjes vol smaak
De airfryer heeft z’n plekje in de keuken veroverd. En niet voor niets: hij is snel en energiezuinig. Omdat het een minioventjes is, kun je er veel meer mee doen dan frietjes bakken. Wij maken er bijvoorbeeld de lekkerste dingen in met afbakbroodjes!
Je denkt er misschien niet meteen aan, maar je airfryer is ook prima geschikt om kant-en-klare broodjes af te bakken. Natuurlijk niet voor een brunch voor 20 personen, maar voor een snelle lunch of voor een weekendontbijt met het gezin is je airfryer prima geschikt. Je hoeft de oven en ook je airfryer niet voor te verwarmen en je kunt de baktijd beperken: het is dus nog eens energiezuinig ook!
De algemene regel voor het aanpassen van tijden en temperaturen van de oven naar de airfryer is: temperatuur 20 à 30 graden lager, en baktijd halveren. Staat op de verpakking van je broodjes dus dat ze 12 minuten in de oven moeten op 200°C, dan mag je dat aanpassen naar 6 minuten op 180°C. Check altijd even of ze ook effectief goed gebakken zijn, want tijden en temperaturen zijn altijd richttijden en -temperaturen. Elke airfryer werkt een beetje anders.
1 Gevulde pistoletjes
Voor dit receptje kun je afbakpistoletjes gebruiken. Bak afbakpistoletjes eerst 3 minuten af vooraleer je ze vult, op 20° minder dan op de verpakking staat. Ze worden zo wat steviger. Daarna vul je de broodjes en bakt ze nog 5 à 7 minuten op 160°C in de airfryer. Opgelet, brood kan in de airfryer snel te donker kleuren. Controleer je broodjes dus na enkele minuten en dek ze eventueel af met een vel aluminiumfolie (niet met bakpapier).
2 Homemade pizza baguette
Een afbakstokbroodje hoef je voor dit recept niet voor te bakken. Snij het in stukken die in je airfryer passen, beleg het naar keuze en bak 4 à 5 minuten in de airfryer, op 180°C.
3 Gevulde focaccia
Ook voor dit recept hoef je je broodje niet eerst af te bakken. Leg er de pesto, zalm en mozzarella tussen, breng op smaak met kruiden en bak de broodjes volgens de algemene regel die we hierboven uitlegden.
4 Pita pizza
Favorietje voor een snelle lunch: halveer een pitabroodje, beleg het zoals een pizza en bak af in de airfryer: 5 minuten op 180°C. Ook naanbroodjes om af te bakken zijn hiervoor geschikt.
5 Knoflookbroodjes
Als je de knoflookbroodjes in de airfryer maakt, moeten ze maar 3 à 4 minuten bakken op 160°C.
6 Feestelijk gevuld stokbrood
Kies kleine afbakstokbroodjes die in je airfryer passen. Je hoeft ze niet voor te bakken: gewoon vullen en 5 minuten bakken op 160°C.
7 Pitacrackers
Geen grissini meer in huis, maar wel nog een pak pitabroodjes? Je crackers zijn zo klaar! Snij de met lookboter (die kun je ook zelf maken!) besmeerde pitabroodjes in stukken voor je ze in de airfryer doet, zo krijg je er meer in. Bak ze 5 minuten op 160°C. Serveer ze met een dipsaus naar keuze.
8 Supersnelle pinsa
Zeg niet zomaar pizza tegen pinsa: de bodem houdt het midden tussen pizza en focaccia. Je kunt pinsabodems kant-en-klaar kopen. Snel klaar in de oven, nóg sneller klaar in de airfryer! Afhankelijk van hoe groot jouw airfryer is, moet je de bodem misschien halveren. Bak de pinsa 7 minuten op 200°C.
9 Gegratineerd Turks brood
Turks brood kun je tegenwoordig ook als afbakbrood kopen. Je maakt er een heerlijk gevuld brood mee voor je volgende picknick. Bak het brood mét beleg 7 minuten op 160°C, tot de kaas gesmolten en goudbruin gekleurd is.
10 Snelle hamburger
Klap op de vuurpijl: deze hamburger maak je extra snel in de airfryer. Laat je hamburgerbroodje met de snijkant naar boven 1 à 2 minuutjes kleuren op 180°C. Bak vervolgens de hamburgers in de airfryer: 8 minuten op 180°C. Ze blijven supersappig! Bak ten slotte de lapjes (ontbijt)spek: 4 minuten op 200°C. Hou er wel rekening mee dat spek erg kan spatten en dat er rook uit je toestel kan komen. Vertrouw je het niet, bak het spek dan gewoon in de pan.