De lekkerste dressings voor je zomerse salade
26 mei 2017
Wat is een dressing?
Een dressing is een koud sausje, dat je gebruikt om slaatjes net dat tikkeltje extra te geven. Het moet volgens foodies voldoen aan volgende eisen:
- De basis is steeds een goede olie!
- Een dressing is steeds lichtjes gebonden met bijvoorbeeld een eidooier of yoghurt. Een vinaigrette daarentegen hoeft niet gebonden zijn.
De basis: wat heb je altijd in huis?
- Een goede olie: denk aan een aantal klassiekers zoals zonnebloemolie, olijfolie, maar ook hazelnootolie of avocado-olie kunnen een goede basis zijn.
- Azijn: onze favoriet is nog steeds de neutrale ‘Blauwe Hand’ azijn. Witte wijnazijn, rode wijnazijn of speciale smaken zoals appelazijn, sherryazijn en frambozenazijn geven een andere smaak.
- Mosterd: maakt het extra pittig. Je kunt zowel zachte mosterd als graantjesmosterd gebruiken. Of verkies je Dijon?
- Vers citroensap voor een frisse toets.
- En… peper en zout natuurlijk!
Onze succestips
- Neem een ruime kom, zodat je voldoende ruimte hebt om de dressing te kloppen.
- Klop de dressing met een garde, nooit met een mixer.
- Giet de olie er steeds langzaam, druppelsgewijs, bij. Blijf intussen kloppen tot het mengsel een glad en homogeen sausje wordt.
Trendy dressings om nú te ontdekken
- Avocadodressing: op basis van avocado, limoen en Griekse yoghurt. Een topper bij slaatjes op basis van groene groenten, falafel en kip.
- Green Goddess dressing: met als basis zure room, verschillende groene kruiden zoals dragon, bieslook, kervel en veel citroensap.
- Tahindressing. Tahin is een sesampasta en de basis van veel Oosterse gerechten zoals hummus, maar ook van dressings.
Dé klassiekers
- Caesar dressing: de fijngehakte ansjovisfilets zorgen voor de typische smaak.
- Honing-mosterd dressing: een heerlijke klassieker op basis van honing en mosterd.
- Yoghurtdressing: lekker fris, voeg nog extra vers gehakte kruiden toe.