Een voorsmaakje van de lekkerste recepten met tomaten van Angelo Dorny
Angelo Dorny is verzot op tomaten, en eerlijk: wij ook! In de recepten uit zijn boek ‘Tomaat, zelfgekweekt smaakt beter’, proef je de passie in elke hap. Een voorsmaakje!
Recept: bruschetta al pomodori
Voor 8 sneden • 30 min.
Ingrediënten
- 8 dikke sneden ciabattabrood
- 2 bollen buffelmozzarella
- 500 g kerstomaten
- 2 teentjes knoflook
- ½ bosje basilicum
- 1 kl balsamicoazijn
- 2 el olijfolie
- peper en zeezout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C. Snij 8 dikke sneden ciabattabrood en wrijf ze in met wat olijfolie. Gril ze in een hete pan aan beide kanten en leg ze opzij.
- Was ondertussen de kerstomaten en halveer ze. Doe ze in een kom samen met olijfolie, de balsamicoazijn en 1 fijngesneden teentje knoflook. Meng goed.
- Neem het brood, wrijf het in met het andere teentje knoflook en beleg het niet te dik met plakjes mozzarella. Beleg ze met de kerstomaten en laat ongeveer 5 minuten bakken in de oven, tot de kaas begint te smelten.
- Haal ze uit de hete oven en werk af met peper, zeezout en fijngehakte basilicumblaadjes. Serveer warm.
Angelo: “Als ik een keer niet weet wat ik zal klaarmaken of ik heb niet veel tijd om te koken, dan durf ik weleens voor comfortfood te gaan. Deze bruschetta is het soort comfortfood waarvan je instant gelukkig wordt. Het is gezond en binnen het kwartier klaar, wat wil je nog meer?”
Tomaten van eigen kweek
Angelo: “Zaaien in maart, planten in mei, scheuten uitdoen en de plant verzorgen in de zomermaanden: ik geniet van dat proces. Maar dé reden waarom ik het doe, is omdat ik zo onwaarschijnlijk graag eet. Ik dénk in eten. Eigenlijk wilde ik chef-kok worden. Maar mijn grootvader zei: ‘Studeer eerst land- en tuinbouw, dan leer je de bodem, de beestjes en de planten kennen. De rest komt daarna wel.’ Nu ik weet hoe een verse zon-gerijpte tomaat smaakt, heeft hij wel gelijk gekregen. Doordat de zon het zetmeel uit de vrucht in natuurlijke suiker omzet, wordt ze lekker zoet. De tomaten die je in de supermarkt vindt, worden meestal halfrijp geplukt, zodat ze op het juiste moment in de winkel liggen. Helemaal begrijpelijk, maar als je ze zelf kweekt, hoeft dat niet. Daarin zit een gigantisch smaakverschil. Als je proeft hoe een echte tomaat smaakt, wil je echt niets anders meer.”
Ontdek het boek
Tomaat, zelfgekweekt smaakt beter, door Angelo Dorny, uitgeverij Sterck & de Vreese.