Hoe komt het dat jij bepaalde dingen wél lekker vindt en je vriendinnen niet?
Onweerstaanbare frieten, bitter bier of vreselijke vliegtuigmaaltijden: ontdek hier waarom we iets lekker vinden of net niet!
Extra zoute vliegtuigmaaltijden
Welk gerecht het ook is, op de een of andere manier zijn vliegtuigmaaltijden nooit écht lekker. Maar wist je dat dat niet noodzakelijk aan het eten zelf ligt, maar aan je smaakvermogen dat sterk verminderd is? De combinatie van lage luchtvochtigheid en druk vermindert de gevoeligheid van je smaakpapillen voor zoete en zoute smaken met 30%. Bovendien vermindert je reukvermogen met bijna 80%. Daarom worden vliegtuigmaaltijden extra gekruid, gezout of gesuikerd. Op de grond zou je deze veel te zout, zoet of pikant vinden.
Zin in frietjes? ’t Is je oerinstinct!
Frietjes, pannenkoeken, chips en taart: zo verdomd moeilijk om ervan af te blijven! Gelukkig moeten we ons niet schuldig voelen, want het ligt niet aan ons, maar aan ons oerinstinct. Aangezien suiker en vet energie leveren aan ons lichaam, zijn onze hersenen al van in de oertijd zo geprogrammeerd dat we zoete en vette dingen lekker vinden. Pure overlevingsdrang, dus!
Hoewel we sommige dingen ‘leren eten’, hebben we vanuit datzelfde oerinstinct een natuurlijke afkeer voor bittere smaken. Oorspronkelijk om ons te beschermen tegen vergif. Onze voedselverzamelende voorouders hadden tenslotte nog geen plantengidsen met allerlei beschrijvingen van giftige planten.
Hoewel koffie en bier bittere dranken zijn, lusten de meeste mensen ze wél. Oorspronkelijk niet omwille van de smaak, maar om hoe ze ons doen voelen: opgepept door de cafeïne en vrolijk door de alcohol. Door de ‘beloning’ achteraf gaan we na een tijdje vanzelf de smaak ook meer appreciëren.
Het pijnboompittensyndroom
Ooit al van gehoord? Dat is een allesoverheersende bittere, metaalachtige smaak die soms nog weken kan blijven hangen na het eten van pijnboompitten. Een remedie? Die is er niet. Extra eten of drinken om de smaak weg te krijgen, kan de situatie zelfs verergeren. Beter vermijden dus, door Chinese pijnboompitten en pijnboompitten met de naam Pinus Armandii uit de weg te gaan.
80%
Zo’n groot deel van je smaakperceptie wordt bepaald door geur. Lust je iets na lange tijd en veel proeven nog steeds niet? Dan is de kans groot dat het niet aan de smaak, maar aan de geur ligt.
Proeven Chinezen hetzelfde als Canadezen?
Ja, van Afrika tot in Amerika proeft iedereen hetzelfde. Dat Chinezen andere dingen lekker vinden dan Canadezen is eerder een kwestie van gewoonte.
Bron: Libelle 41/2016