Bio populairder in coronatijden: 3 tips om goedkoper bio te eten
De coronacrisis heeft niet alleen een impact op ons dagelijkse reilen en zeilen. Uit onderzoek van VLAM blijkt dat ook ons koop- en eetgedrag veranderd is: zo kopen we meer lokaal en biologisch, en kijken we sneller naar de herkomst van onze voeding. Maar waar moet je precies op letten bij het aankopen van bio? En hoe dek je de kosten een beetje in? Je leest het hier!
Stijgend marktaandeel
Bio is al enkele jaren aan een serieuze opmars bezig, maar nu – in coronatijden – kopen én koken we nog meer biologisch. Zo is er een marktaandeel van meer dan 3%! Vooral versproducten zoals groenten, fruit en aardappelen zitten in de lift.
Oorzaken populariteit
En dat is niet meer dan logisch, gezien we met z’n allen veel meer thuis waren én zijn, en de restaurants een lange tijd gesloten waren. Er is meer aandacht gekomen voor gezonde voeding om die vervelende coronakilo’s onder controle te houden. Maar ook de verbreding van het bio-aanbod ligt aan de basis: tegenwoordig is voor bijna elk product wel een biologische variant in de winkelrekken te vinden.
Bio eten? Dit moet je weten
Zo herken je bio
Niet elke producent mag zomaar ‘bio’ of ‘biologisch’ op de verpakking zetten. Er gelden wel degelijk strikte regels:
- De term ‘biologisch‘ is wettelijk beschermd en is over heel Europa dezelfde.
- Bioproducten worden steevast (onaangekondigd) gecontroleerd van boer tot winkel. Indien alles in orde is, krijgen bedrijven een geldig certificaat en mogen ze hun product als bio verkopen.
- Op de verpakking moet altijd het woord ‘bio‘ of ‘biologisch‘ staan.
- Je herkent de controlecode BE BIO01 of een variant ervan.
- Ze dragen het Europees label (1), een kwaliteitslabel dat certificeert dat een commercieel product beantwoordt aan het reglement van de Europese Unie inzake biologische landbouw, gebaseerd op het verbod van meststoffen en synthetische pesticiden,
- en ze dragen vaak ook het garantielabel (2).
Waarom is bio duurder?
Aan biologische producten hangt vaak ook een duurder prijskaartje. Wat maakt de producten iets duurder? Wel, het rendement in de biolandbouw ligt lager dan in intensieve landbouw. Daarnaast vraagt bio meer handarbeid, waardoor de winkelprijs wat hoger ligt dan bij pakweg commerciële producten.
Wil je toch wat besparen? Pas dan deze (bespaar)tips toe!
3 tips om goedkoper bio te eten
Kies lokaal én seizoensgebonden
Kies lokale producten van het seizoen, want die hoeven minder te reizen. Trouwens: hoe verser de groenten en vruchten zijn, hoe meer van hun voedingsstoffen behouden blijven. Bovendien steun je tegelijk de lokale economie en help je de traditionele knowhow in stand te houden. Alleen maar voordelen, dus ;-).
Kweek zelf bio
Eigen kweek, smaakt écht! Zelf biofruit-, groenten- en kruiden kweken is een echt plezier. Of je dat nu doet in je eigen tuin, in een volkstuintje, op een stukje terras of in een bloempot in de keuken: bio kweken kan overal!
Begin bijvoorbeeld met het kweken van:
3. Koop in bulk
Op die manier kun je exact de hoeveelheden meenemen die je nodig hebt en vermijd je verspilling én overbodige verpakkingen.
Bron: VLAM.be en SimplyYou
Wil jij graag het volledige onderzoek inkijken? Dat kan in dit artikel!
Ook interessant:
- Hoe een biolabel (onbewust) je consumptiegedrag beïnvloedt
- Goeie vraag: moet je biofruit en -groenten wassen?
- 7 ecologische merken die je móét kennen
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!