Goede vraag: zijn de bladeren van bloemkool ook eetbaar?
gisteren
Eigenlijk gooien we toch veel weg in de keuken… Kun je dat ‘keukenafval’ eigenlijk nog voor iets anders gebruiken dan om aan de kippen te voeren? De bladeren van bloemkool, bijvoorbeeld?
Lezeres Marieke:
“Soms zit aan een bloemkool nog mooi, vers blad. Is dat eigenlijk eetbaar?”
Culiredactrice Sofie: “Ja, ook de bladeren van bloemkool zijn eetbaar. Dan bedoel ik de zachte blaadjes vlak bij de kool zelf en niet de buitenste bladeren. Die kunnen wat taai zijn en verwijder je best.
Ik gebruik bloemkoolbladeren zelf wel eens in soep, maar je kunt ze ook stoven, frituren, wokken, in de oven roosteren… Meestal verwijder ik dan wel de dikke nerf (voor soep kun je die er gewoon aan laten).”
Gebruik de blaadjes bijvoorbeeld in deze gerechten
Er zijn trouwens nog meer dingen die je niet hoeft weg te gooien
- Schillen van (bio)aardappel, pastinaak … : spoel ze goed en maak er heerlijke chips van.
- Het loof van wortelen: ideaal om pesto van te maken.
- Koppen en pantsers van garnalen: maak er bisque van, verse garnalen zijn duur genoeg om er àlles van te gebruiken.
- De steeltjes van koriander, peterselie ...: die bevatten nog zoveel smaak dat je ze bijvoorbeeld in bouillon kunt gebruiken.
- De steel van broccoli: schil ‘m, snij ‘m in stukjes en bereid ‘m mee met de roosjes.
Ook een vraag voor Sofie? Mail naar lekker@libelle.be en wie weet lees je het antwoord binnenkort hier of in Libelle!