Bloemen om op te eten

Door De Redactie

Bloemen op ons bord, we zijn er nog niet zo vertrouwd mee. Toch zijn ze om van te smullen. Lees deze tips en laat je positief verrassen!

Welke bloemen zijn eetbaar?

Het is met bloemen net zoals met paddenstoelen: sommige zijn giftig, dus weten welke je mag eten is een goed begin. De bekendste eetbloem is ongetwijfeld  Oost Indische kers. Ze laat zich kenmerken door haar mooie oranje rode kleur en een zoete peperachtige smaak. Maar wist je dat ook korenbloemen, viooltjes, madeliefjes, lavendel, vlierbloesems, paardenbloemen, dahlia's, goudsbloemen, daglelies en rozen eetbaar zijn?
Verder zijn ook bloemen van courgette en pompoen een ware delicatesse. En ook de bloempjes die aan kruiden (zoals bieslook, dille, rozemarijn,…) komen, zijn perfect eetbaar.

Hoe eet je ze?

Nu we weten welke bloemen we kunnen eten, is het nuttig om even stil te staan bij wat we ermee kunnen doen. Eigenlijk is de lijst eindeloos en is proeven en proberen de boodschap, maar we geven je toch een kleine houvast:

  • verfrissende limonade maak je van vlierbloesems
  • confituur van rozenblaadjes of paardenbloemen is om duimen en vingers van af te likken
  • warme melk en lavendel zijn dikke vrienden van zij die zoet willen dromen
  • viooltjes spelen een glansrol in ijsblokjes
  • madeliefjes vrolijken spontaan de soep op
  • rijstpap van goudsbloemen doet je in de hemel wanen (zelfs zonder gouden lepeltje)
  • gebakken of met gehakt gevulde courgettebloemen doen je verlangen naar meer
  • als garnering in een salade
  • … alles is mogelijk: experimenteer naar hartenlust!

Waar koop je ze?

Nu je watertandend voor je computer zit, is het tijd om in actie te komen. Waar kopen we die geschenkjes van de natuur? In de gewone handel zijn ze moeilijk te verkrijgen en vrij prijzig. Interessanter is het dus om ze zelf te kweken. Op die manier ben je ook zeker dat ze onbespoten zijn en dat je ze vers kan verwerken. Heb je toch niet genoeg plaats of tijd om ze te verzorgen? Dan weet de betere groenteboer zeker raad. Koop ze in elk geval nooit bij de bloemist, want die zijn niet gekweekt om op te eten en worden vaak met chemische stoffen bespoten. "En als ik de bloemen was?" hoor ik je denken. Wassen of afspoelen met water kan je best vermijden, want dan verliezen ze hun smaak. 

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."