Chocoladetruffels maken
Chocoladetruffels maken is niet moeilijk. Wil je ze maken zoals de bakker dat doet? Stephan Destrooper, de coach uit De Bakmatch op Libelle tv, weet hoe het moet.
Dit heb je nodig:
- 100 g boter
- 100 g fondantsuiker (een vloeibare witte suiker – het 'suikerglazuur' dat ook wel eens op koffiekoeken zit – te koop in speciaalzaken voor bakken maar ook in tuincentra die bakbenodigdheden verkopen)
- 250 g pure chocolade
- eventueel een smaakmaker zoals cognac, whisky, Grand Marnier…
- voor de afwerking: chocolade (puur, melk of wit) en chocoladeschilfers, amandelschilfers, speculaaskruimels…
Zo doe je het
1. Smelt de chocolade au bain-marie. Laat 'm niet warmer worden dan 40°C.
2. Klop de boter op met de fondantsuiker, met de mixer of in de keukenrobot.
3. Voeg de gesmolten chocolade toe en klop nog even verder tot alles goed gemengd is. Roer er eventueel ook een smaakmaker door.
4. Doe het mengsel in een spuitzak met effen spuitmond en spuit rondjes of lijntjes van 3 cm lang op een bakplaat met bakpapier. Laat opstijven in de koelkast.
5. Smelt de chocolade voor de afwerking au bain-marie. Laat 'm niet warmer worden dan 45°C en vervolgens weer afkoelen tot 29°C voor witte chocolade, 30°C voor melkchocolade en 31°C voor pure chocolade. Prik de truffels op een fonduevorkje en haal ze door de gesmolten chocolade en vervolgens door de chocoladekrullen, koekkruimels of amandelschilfers. Laat opstijven.