Heerlijk comfortfood van Ottolenghi: een voorsmaakje uit z’n nieuwe kookboek ‘Comfort’

Door De Redactie

Eindelijk weer tijd voor comfortfood! Daar hebben we de laatste maanden stiekem naar uitgekeken… zeker omdat Yotam Ottolenghi zijn troostende toppers in een nieuw boek heeft verzameld.

Recept: traybake met zalm in puttanesca-stijl

Voor 4 personen

Ingrediënten

• 200 g groene boontjes • 6 lente-uitjes, in 3 stukken (75 g) • 200 g gemengde cherrytomaatjes, gehalveerd • 6 zalmfilets (ca. 720 g), met vel • zout en zwarte peper

Voor de tomaten-ansjovisolie: • 85 ml olijfolie • 8 ansjo­visfilets, fijngehakt • 2 ½ el tomatenpuree • 1 kl chilivlokken • 2 kl korianderzaad, licht gestampt in een vijzel • 8 tenen knoflook, in heel dunne plakjes • 2 ingelegde citroenen, vruchtvlees en pitjes weg­gegooid, schil fijngehakt (20 g) • 2 kl ahornsiroop

Voor de salsa • 60 g ontpitte kalamataolijven, gehalveerd • 60 g kappertjes, grof gehakt • 1 ingelegde citroen, vruchtvlees en pitjes weggegooid, schil in smalle reepjes (10 g) • 10 g basilicumblaadjes, grof gehakt • 10 g peterselieblaadjes, grof gehakt • 2 el olijfolie • 2 kl citroensap

Bereiding

  1. Maak eerst de tomaten-ansjovisolie. Doe de olijfolie, ansjovisfilets en tomatenpuree in een kleine hapjespan en zet die op halfhoog vuur. Bak alles zodra het mengsel zachtjes gaat borrelen 5 minuten en roer het af en toe door. Voeg de chilivlokken en het korianderzaad toe, en bak alles nog 1 minuut, tot het gaat geuren. Neem de pan van het vuur en voeg de knoflook, ingelegde citroen en ahornsiroop toe. Roer goed door elkaar en zet opzij om de olie af te laten koelen.
  2. Verhit de oven tot 220°C. Leg de boontjes, lente-uitjes en cherrytomaatjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel ze met 3 eetlepels van de tomaten-ansjovisolie en bestrooi ze met ¼ koffie-lepel zout en een flinke draai peper. Schep om en zet het 12 à 13 minuten in de oven, tot de boontjes en tomaatjes zacht worden en een beetje kleur krijgen.
  3. Leg intussen de zalmfilets op een bord en sprenkel de overgebleven tomaten-ansjovisolie (inclusief de vaste bestanddelen) er met behulp van een lepel gelijkmatig over. Schik als de boontjes en tomaatjes lang genoeg in de oven hebben gezeten de zalmfilets ertussen en zet alles nog 8 minuten in de oven. Haal de bakplaat eruit en zet hem 5 minuten opzij om de inhoud te laten rusten.
  4. Meng terwijl de zalm in de oven staat alle ingrediënten voor de salsa in een kommetje en voeg flink wat gemalen peper toe. Schep de helft van de salsa over de zalm en serveer de vis warm (of op kamertemperatuur, wat net zo lekker is), met de rest van de salsa in een kommetje erbij.

Yotam Ottolenghi: “Als je de tomaten-ansjovisolie één dag van tevoren maakt, kun je genieten van het feit dat je binnen 20 minuten een doordeweekse maaltijd op tafel kunt zetten. De snelle en zorgeloze bereidingswijze – hallo traybake! – en de sterke smaken – hallo puttanesca! – maken er een groot succes van.”

Ontdek het boek

Nog meer smullen van heerlijk comfortfood? Comfort, Yotam Ottolenghi en Helen Goh, € 33,99, Uitgeverij Fontaine

Meer lekkere inspiratie

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."