Confituur zonder suiker: zo ga je aan de slag
Bestaat er zoiets als gezonde confituur? Jawel, confituur zonder suiker. Maar hoe begin je hieraan? En wat moet je in huis hebben?
Het moet zo ongeveer de meest gestelde vraag zijn aan het culi-team van Libelle: hoe maak je confituur zonder suiker? Niet zo simpel, zo blijkt…
Wat doet suiker?
- Maakt je confituur zoet(er): zuur fruit wordt minder zuur, en de suiker versterkt ook de zoete smaak die in het fruit aanwezig is.
- Zorgt voor binding: Doordat je de vruchten kookt in suiker, komt er pectine vrij. Dat is het natuurlijke bindmiddel dat in het fruit zit.
- Langere houdbaarheid: confituur is heel zoet, en in zo’n zoete omgeving kunnen bacteriën niet overleven. Dat maakt dat je een klassieke confituur (1 kg suiker op 1 kg fruit) tot een jaar kunt bewaren, buiten de koelkast. Confituur met minder suiker, of op basis van een suikervervanger, moet je in de koelkast bewaren, en blijft veel minder lang goed.
Confituur zonder suiker: zo ga je aan de slag
Vooraleer je enthousiast aan de slag gaat met onderstaand recept, nog even dit: wil je confituur maken zonder suiker, omdat je om medische redenen geen suiker mag eten (bijvoorbeeld omdat je diabetes hebt), raadpleeg dan eerst je arts en leg het onderstaande recept even voor. Het gaat om een recept zonder toegevoegde suikers, maar het fruit zelf bevat natuurlijk ook suikers en niet elke patiënt mag hetzelfde. Je arts kan je vertellen of dit recept voor jou geschikt is.
Dit heb je nodig
- 500 g fruit, schoongemaakt gewicht
- 1/2 citroen
- 10 g PecPlus of 2 g agar agar (voor de binding)
- 120 g Tagatesse of 40 g stevia zoetpoeder (voor een zoete smaak)
Zo maak je het
- Snij het fruit in stukjes, pers er de citroen over uit en breng aan de kook met het deksel op de pan.
- Voeg de agar agar of de PecPlus toe, en werk volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Voeg vervolgens de zoetstof van je keuze toe. Roer tot ze volledig is opgelost.
- Vul de bokaaltjes met de hete confituur, draai de dekseltjes erop en laat afkoelen. Zet de confituur in de koelkast en bewaar ‘m niet te lang. Maak liever een kleine hoeveelheid en als die op is, nog eens een kleine hoeveelheid.
We kregen bovenstaand recept van een confituurspecialiste die het uitgebreid getest heeft.
Suikerarme recepten
Nog meer confituur:
- 10x homemade confituur met rood fruit
- Zo krijg je die confituurpot dus wél open
- 10x zelfgemaakte confituur met steenfruit
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!